Petr Liška: Pomník Marie Terezie v Praze a kolo dějin

08.11.2018 13:37

Mužové 28. října, TGM, Beneš i legionáři se musí obracet v hrobě… Rozešli se navždy s Habsburky a feudalismem a vedení Prahy 6 se snaží zvrátit kolo dějin.

Petr Liška: Pomník Marie Terezie v Praze a kolo dějin
Foto: Wikipedia, Sefjo
Popisek: Radnice Prahy 6, Československé armády 23

V letošním roce slavíme především 100 let vzniku Československé republiky.

První čs. republika jasně deklarovala demokratický charakter mj. i zrušením šlechtických titulů - jeden z prvních zákonů republiky. V Praze byly po r. 1918 odstraněny nejkřiklavější připomínky 298leté poroby českého národa cizáckými Habsburky.

Mužové 28. října, TGM, Beneš i legionáři se musí obracet v hrobě… Rozešli se navždy s Habsburky a feudalismem, tedy - mysleli si, že navždy. Ultrareakční vedení Prahy 6 se snaží zvrátit kolo dějin...

Je výsměchem 100. výročí vzniku republiky, že radní Prahy 6 právě v tomto roce vybrali vítězný návrh a vyčlenili 3 miliony 700 tisíc Kč na pomník absolutistické feudální vládkyni (sic!, kolik bude nakonec stát!?).

Marie Terezie "nám" prohrála nejen Horní a Dolní Slezsko, ale i Kladsko, integrální část Zemí Koruny české, uzákonila mučení, centralizovala správu monarchie zrušením královské kanceláře v Praze. Vydala protižidovské zákony.

Zatížení poddaných robotou dosáhlo za jejího panování historického maxima:

  • za Marie Terezie 3 až 6 dní v týdnu, za Otce vlasti Karla IV. řádově 6 dní v roce.

Opatření radnic by měla směřovat ke stmelování, nikoliv rozdělování společnosti.

Jedna z možností, jak zmíněných 3 miliony 700 tisíc Kč investovat lépe:

  • V Praze 6 vím o pěti přerušených stezkách pro pěší či cyklisty, které pamatuji coby průjezdné ještě v době poměrně nedávné. Tři z nich jsou nyní zcela neprůchozí (např. přehrazené vysokým svodidlem). Jedna je sjízdná a schůdná za sucha, ale bahnitá za plískanic, střídání mrazů a teploty nad 0°C. Jedna byla bezbariérová a nyní je jen schůdná po 14 schodech.
     
  • Radnice Prahy 6 neudělala za celé volební období nic pro zlepšení zcela zanedbaných schodišť (např. z ul. Pod Novým lesem k ÚVN aj.), ani pro obnovu přerušených chodníků a cyklostezek.
     
  • Radnice Prahy 6 od zprovoznění prodloužení metra A v dubnu 2015 za tři a půl roku nepostavila ani jediný nový chodník od/k vstupu do metra tam, kde se změnily trasy chodců (např. od výstupu st. M Bořislavka do Kamerunské k Poště 65).

Zcela nepřípustné je, že schody a chodníky v Praze 6 nejsou udržovány a opravovány, ale na stavbu pomníku Marii Terezii stejná Praha 6 vyčlenila jen v tomto roce 3 miliony 700 tisíc Kč.

Vyzývám občany k protestům proti vyhazování peněz na pomník absolutistické feudální vládkyni.

Ing. Petr Liška, Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …