Petr Meduna: Svatá prostoto, za plyn se přece platí

20.06.2014 7:31

„Plynové“ rozhovory o několika kolech mezi Ukrajinou, Gazpromem a Evropskou unií zkrachovaly. Ukrajina bude muset za plyn od Gazpromu platit předem. Vcelku pochopitelný krok od dlouhodobě tak nespolehlivého obchodního partnera jako je Kyjev. Zaráží jen, že Brusel v osobě komisaře Günthera Oettingera nepráskne do stolu a ukrajinským představitelům neukáže, jaká v té Evropě jsou pravidla. Vždyť Ukrajina takovým svým počínáním porušuje hodnoty, ke kterým se podpisem části přístupové smlouvy k unii zavázala.

Petr Meduna: Svatá prostoto, za plyn se přece platí
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Gazprom řekl dost, Ukrajina bude muset zaplatit. Rusům může být vcelku jedno jak. Jestli z peněženky začne tahat Brusel nebo Spojené státy přihodí něco k miliardám, které věnovaly na fakticky destabilizaci Ukrajiny, která jen zdánlivě vyvrcholila „revolucí sniperů“.

Trochu utěšovat může, že plynovody jde nadále denně 185 milionů metrů kubických plynu, který je určen pro Evropu. Víme ovšem, že Ukrajina má velmi tvůrčí přístup k vyvolávání plynových krizí. Může totiž stejně jako v minulosti „evropský“ plyn krást a vyvolávat nálady proti Gazpromu i samotnému Rusku. Ví, že stále bude řada ochotných naslouchat kyjevským steskům.

K smíchu toto představení trochu je a trochu není. Máme tady lapku, který na plynové cestě do Evropy krade. Na scéně je ministr zahraničních věcí, který vulgárně hovoří o ruském prezidentovi. To už není ani šašek. Co vlastně kocourkovští z Kyjeva chtějí? Co očekávají? Herman Van Rompuy, hrající si na evropského prezidenta, by jim měl vysvětlit pravidla evropské hry. Evropská unie se na Ukrajině díky neumětelství svých hvězd jako Barroso, Ashtonová a v neposlední řadě Füle zapletla a nyní ponese důsledky. Proč by je měla nést Moskva?

Svatá prostoto, zvolala by babička, která zkrátka věděla, že za plyn či elektřinu se platí, neboť jinak by jí odnesli plynoměr či elektroměr. A byl by šmitec, protože žádný evropský komisař by se nevložil do jejích jednání s dodavateli. V civilizovaném světě je třeba platit a dodržovat obchodní smlouvy.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …