Petr Miller: Ti, kteří jsou v politice „od plenek“, nemají o skutečném životě ani potuchy

05.09.2014 11:55

Dopis poslanci Jaroslavu Holíkovi

Petr Miller: Ti, kteří jsou v politice „od plenek“, nemají o skutečném životě ani potuchy
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík

Dobrý pozdní večer, vážený pane poslanče  Holíku.

Navazuji na náš rozhovor ve Sněmovně a doplňuji další informace.

Především se domnívám, že takto volně nelze k návrhům zákonů přistupovat, mám na mysli, že původní návrh zákona 3 x zásadně změnil původní obsah.

To ovšem je věcí poslanců, jak se k této závažné věci postaví, nicméně,  jak jsem během našeho rozhovoru uvedl, existuje několik cest, jak se s tím vypořádat.

Pokud by měla být poslední senátní verze přijata, pak lze s určitostí očekávat významné dopady na zaměstnanost v řádech 10 - 15 000 osob, které budou muset do konce roku opustit svá pracovní místa. Takže široce diskutovaná sociální situace horníků dolu Paskov, které je dávána celostátní publicita, je svými 4 000 nezaměstnaných v tomto srovnání  malou třešničkou. K takovému dramatickému závěru lze dospět velmi snadno.  Většina našich firem vykazuje tzv. občanský sběr a jak jsme si ověřili, většina poslanců a senátorů si tento občanský sběr vykládá tak, že se jedná o sběr běžných občanů, těch, kteří tlačí ten kočárek, a pak dochází k mylným závěrům, že přece občan nemůže vyprodukovat takové množství kovového odpadu, nakonec viz zcela zcestný výpočet SMO.

V některých našich firmách tvoří tento občanský sběr v průměru od 70 do 99% z veškerého vykoupeného kovového a nekovového odpadu, přesněji druhotné suroviny, na které jsou naše hutě životně závislé. Převedeno na koruny např., jedna naše firma vykazuje roční výkup občanského sběru v částce 400 milionů. Opravdu jsem se nespletl. Pokud si někdo myslí, že občané s písní na rtech budou nosit zdarma kovový odpad do výkupen či sběrných dvorů, pak o tom člověku si myslím nepublikovatelné hodnocení.

Co je tedy ten občanský sběr.

To opravdu nejsou „bezdomáči“, mimochodem těm chudákům by se měla věnovat opravdová pozornost a ne je sociálně odstavit na periferii. Ti opravdu  těma svýma kočárkama, kde vezou pár rezavých kusů okapu či podobné věci, prostě nikoho neohrozí, naopak uklízí to, co by jiní nedělali a pokud si někdo vymýšlí stupidní hry „Chyť svého magneta“, pak je to právě on, kdo je sociálně vyloučený pitomec, kterému nic nedojde, protože má na hlavě dočasně gloriolu zákonem chráněného ubožáka.

 

Pane poslanče, občanský sběr, prakticky z 90% je sběr živnostenský, který odevzdal občan. To je to, co vozí firmy, provádějící rekonstrukce staveb, domácností apod., třeba i takové firmy jako je Metrostav.  Vážený pane poslanče, řada firem si tímto způsobem řeší i takové věci, že prostě nemá na výplaty.

Vy žijete v peříčku, to se netýká až tak Vás, protože Vaše hnutí je na výsluní velmi krátce,  spíše těch kteří jsou v politice „od plenek“, a u těch  mám obavy, že o skutečném životě nemají ani potuchy.

Takže jme zvládli občanský sběr  a teď dál. 

Uvedl jste, tuším, že jste měl autoopravnu, tedy co teď uvedu, by nemělo být pro Vás cizí. Nepochybně jste měl úvěry, investoval jste do pozemků, technologií, bezpečnosti práce a vzdělávání zaměstnanců. Máte dluhů nad hlavu, ale pracujete, perete se, snažíte se v konkurenci obstát, protože máte cíl. Jenomže přijde rána, které nerozumíte a vy jste bezmocný. Vše jste plnil, splácel, inovoval, byl dobrým zaměstnavatelem, ale to nestačí. Stát v tom co nastavil, v co jste věřil a proto začal podnikat, najednou rezignuje. Nemá nástroje na řešení problémů, nebo to prostě neumí a tak použije to nejjednodušší, co existuje. Co nemohou vyřešit, tak to zakážu. Jednoduché. Jenomže kdo je stát. Stát neexistuje, stát je imaginární pojem ale my, kteří ho naplňujeme, my jsme tem stát.

Takže, na co si vlastně stěžujeme, spíše na co si hrajeme. Že vás čeká bankrot, exekuce, a že za to nemůžete, No koho to zajímá, že!

Tato má poznámka je jen takový první nástřel. SVDS je největší organizací ve výkupu a zpracování druhotných surovin. Naše aktivity nejsou jenom ve výkupech, ale také v osvětě a zejména ve vzdělávání. Jsme jediní, kdo si všimli, že media  a také ministerstva dokola omílají slovo recyklace, ale ušlo jim to základní a to je, že v našem státě neexistuje přesněji neexistovala kompetentní profese, která by to obyčejné slovíčko recyklace naplňovala.  Ale to není to, co media zajímá,  a tak je nám přisouzena role zlodějů a tak podobně.

Na každé straně je nějaká část pravdy, ale já mám pocit, že ne všichni se snaží té pravdy dobrat. A tady by mohli poslanci a vaše hnutí nesporně pomoct.
Jak? Jednoduše. Uspořádejte konferenci či seminář k této problematice. Dejte prostor všem, kteří mají co říci a možná, že se zrodí něco o co se pokoušíme už řadu let.

Zítra na programu výboru pro životní prostředí tato problematika projednávaná nebude, nicméně může být navozena pro další schůzi, kde už jistě bude tisk č. 153/5 organizačním výborem přikázán. Možná, že pár mých poznámek vzbudí váš zájem a vyzvete SVDS k další diskusi.  Rádi se účastníme, určitě je to lepší řešit v předstihu než v obecné rozpravě na schůzi výboru.

Ještě poznámku.

Na jedné z minulých schůzí výboru pro životní prostředí, za předsednictví poslankyně  Konečné, došlo k politováníhodné události, kdy jsme se dostavili na schůzi přesně podle programu, bohužel v době, kdy obecná rozprava byla u konce. Samozřejmě, že výbor může o posunutí kteréhokoliv bodu rozhodnout (o takové rozhodnutí chybí doklad), ale bylo by vhodné upozornit další účastníky, kteří byli do projednání konkrétního bodu řádně přihlášení. Že nemuseli obdržet souhlas vystoupit, je nezajímavý argument.  Stížnost SVDS obdržel jak předseda Sněmovny, Hamáček, tak předseda výboru pro životní prostředí, Böhnisch.

Předseda Parlamentu se s tím, pokud vynecháme sdělení, která samozřejmě známe, nějak vypořádal a oznámil, že stížnost předal k dořešení předsedovi výboru pro životní prostředí, Dosud se tak nestalo a to by se stávat nemělo, už jenom proto, že stížnost jsme adresovali také vašemu předsedovi.. Prosím tedy o upozornění pana předsedy na tento drobný nedostatek.

Tak příjemný zítřejší den

Petr Miller
Výkonný tajemník SVDS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…