Petr Němec: Jak nakupuje ministerstvo obrany

05.05.2020 19:17

Ministerstvo obrany už několik let řeší nákup nového systému řízení palby. Ačkoliv je na trhu k dispozici několik variant od různých výrobců, ukazuje se, že ministerstvo nápadně preferuje systém ODIN od norského výrobce Kongsberg.

Petr Němec: Jak nakupuje ministerstvo obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

Německý ADLER, polský TOPAZ, francouzský ATLAS, italský SIR/SIF, americký AFATDS nebo turecký TAIKS – to vše jsou systémy řízení palby, které splňují normy NATO a které by mohla česká armáda pořídit. Ovšem ve studii, kterou ministerstvo zadalo Vojenskému technickému ústavu ke zpracování, se objevuje pouze systém ODIN. Od původního záměru na kompletní průzkum trhu a srovnání jednotlivých systémů se prý z časových důvodů má vyhodnocovat pouze skandinávský systém řízení palby.

Opět Omnipol

A tady se na scéně objevuje zbrojní holding Omnipol. Ten je zástupcem mnoha severských výrobců a promítá se téměř v každé armádní zakázce. S norským Kongsbergem má prý podepsanou provizní smlouvu. (více ZDE)

A nejen to. Nad celou studií ve Vojenském technickém ústavu dohlížel bývalý člen představenstva Omnipolu. Jaroslav Trávníček v současné době zastává klíčovou funkci technicko-obchodního ředitele VTÚ, předtím ale pracoval pro Omnipol vice než 15 let.

Od roku 2007 do roku 2014 byl ředitelem úseku majetkových účastí a od roku 2009 též členem představenstva. V roce 2016 nastoupil do VTÚ. Tam ale vazby na Omnipol nekončí. Na jeho místo nastoupila Trávníčkova manželka, která v současné době vykonává funkci viceprezidentky úseku majetkových účastí a kontroly Omnipolu. (více ZDE)

Vazby Jaroslava Trávníčka na Omnipol jsou tedy více než silné a zástupce norského výrobce má na klíčové pozici, která je při výběru důležitá, svého člověka.

ODIN je nedostačující

Podle odborníků ale právě ODIN není schopen naplnit veškeré předpoklady. Především jde o kompatibilitu a schopnost spolehlivě komunikovat se všemi složkami AČR. To podle nich nejlépe splňuje polský TOPAZ. (více ZDE)

ODIN byl vytvořen pro řízení pouze palby 155mm houfnic. Výrobce sice říká, že má zkušenosti i s implementací jiných systémů, to ale znamená, že by se muselo dokupovat a celý system by se tak výrazně prodražil.

Není to poprvé a asi ani naposledy, kdy resort obrany preferuje jediného výrobce. Dost často je také zakázka přidělena bez výběrového řízení. Ačkoliv je kvůli tomu vedení obrany dlouhodobě kritizováno, vždy se objeví nějaká nestandardní skutečnost, která vzbuzuje pochyby. A velmi často lze za takovým nákupem vystopovat právě Omnipol Richarda Hávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …