Petr Němec: Kontroverzní náměstek odešel. Armádní zakázky ale stále stojí

22.02.2019 16:53

Ačkoli se na sklonku roku mohlo zdát, že se na ministerstvu obrany blýská na lepší časy, situace není stále uspokojivá. Náměstek Daniel Koštoval, kritizovaný za zdržování armádních zakázek, sice odešel, ale harmonogramy jsou nejasné a hrozí velká zpoždění. Přitom z rozpočtu letos do armády rekordních 66 miliard korun.

Petr Němec: Kontroverzní náměstek odešel. Armádní zakázky ale stále stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo obrany ČR

Zdržoval zakázky

Šéf řízení sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval skončil po vzájemné dohodě na konci loňského roku. Jeho odchodu předcházely opakované kritiky, že úmyslně zdržuje některé armádní nákupy.
„Na všech jednáních podvýboru nám říkal, že velké zakázky jsou těsně před podpisem, ale zatím se nic nepodepsalo,“ řekl na jeho adresu předseda sněmovního podvýboru pro armádní akvizice Jan Řehounek (ANO).

Radary

Kritizovaný náměstek připravoval mimo jiné i nákup víceúčelových vrtulníků a radarů MADR. Oba projekty dosud nebyly realizovány. Přičemž právě radiolokátory MADR jsou pro obranyschopnost armády naprosto klíčové.

Dodávku 16 mobilních stanic za 3,6 miliardy korun přitom ministerstvo avizovalo už za vedení Martina Stropnického. Korunu všemu nasadila Karla Šlechtová, která nechala zakázku prošetřit vojenskou policií a tím ji de facto zmrazila. https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/metnar-zrusil-zakazku-na-radary-porizeny-presto-budou-z-izraele/1700322

Podle expertů hrozí velmi brzy ztráta schopnosti monitorovat vzdušný prostor do tří kilometrů.
„Je to hazard s tím, jestli nechceme mít přehled o vzdušné situaci. V době míru mají letouny zapnuté odpovídače a vidíme je ve vzduchu. My ale musíme mít radary, které umí zabezpečit, abychom měli přehled i o objektech, jež nespolupracují,“ řekl bývalý zástupce náčelníka generálního štábu, vrtulníkový pilot a někdejší náměstek ministra obrany Bohuslav Dvořák.

BVP, Titus a jiné

I ostatní armádní zakázky stojí. Například smlouva na pásová bojová vozidla pěchoty má být oficiálně podepsána v srpnu, přitom ministerstvo dosud nezaslalo předem vybraným uchazečům ještě ani technické parametry tendru. Podobná situace panuje kolem obrněných vozidel TITUS http://ceskapozice.lidovky.cz/bezbranna-armada-miliardove-zakazky-jsou-v-nedohlednu-pp4-/tema.aspx?c=A180611_092730_pozice-tema_hou

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jany Černochové je situace alarmující. „Protahuje se modernizace ozbrojených sil, čímž se snižují jejich schopnosti. Podle ní se kvůli průtahům v nákupech kumulují velké akvizice do několika málo let, což vytváří tlak na armádní rozpočet i projektový personál”

Ministr obrany Lubomír Metnar již dříve avizoval, že jsou pro něj armádní zakázky prioritou. http://www.natoaktual.cz/armada-metnar-opata-vrtulniky-bvp-obrnence-radar-f68-/na_zpravy.aspx?c=A190211_132720_na_zpravy_m00

Nezbývá tedy než doufat, že ministr své slovo dodrží. Jinak by se totiž mohlo stát, že než armáda dokáže zrealizovat investice, přijde krize a prostředky už nebudou k dispozici.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …