Petr Příhoda: O nevraživosti mezi politiky aneb Šlehnout svého oponenta

06.01.2014 17:49

K politikům, které nemá velká část veřejnosti v oblibě, patří pan Kalousek. Jeho argumenty jsou často věcné, někomu se nemusejí zamlouvat, k jeho neoblibě to ale nestačí. O tu se zasloužil spíše styl jeho projevu, který mnozí vnímají jako arogantní. Pan Kalousek vskutku vystupuje bojovně, své oponenty nešetří, dává jim najevo svou intelektuální převahu a nikdy nezapomene někoho přímo osočit. Není zdaleka jediným z politiků, kteří si osvojili tuto manýru.

Petr Příhoda: O nevraživosti mezi politiky aneb Šlehnout svého oponenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Během úmorných vyjednávání o příští vládě se ukazuje, jak je tento styl nepraktický. „Kontraproduktivní“, jak jsme si zvykli říkat. Například paní Jourová nebo pan Stropnický vystupují jinak. Nikoho neurážejí. Totéž lze říci i o panu Chovancovi z ČSSD. Tuším, že se tomu přiučil i pan Sobotka. Domnívám se, že právě tento přístup umožnil, aby se ona úmorná vyjednávání někam pohnula.

Mimochodem: To, že tři tak odlišná politická uskupení (tedy ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL) dokázala dospět k nějaké dohodě, je vlastně pozoruhodný, dokonce chvályhodný výkon. Vyhráno však nemají. Třeba pan Babiš si ten zmíněný postoj ještě neosvojil. Má-li možnost svého odpůrce veřejně pokárat, většinou to udělá. A nediplomaticky. Možná, že je to jen projev jeho politického začátečnictví.

Kdo si však podobnou příležitost nikdy nenechá ujít, je Miloš Zeman. Dokonce ji vyhledává. Říci, že si při tom počíná „nediplomaticky“, je eufemismus. Šlehnout svého protivníka je jistě slastné. Zakládá to však (případně posiluje) osobní antipatii, která politické vyjednávání rozhodně neusnadňuje.

Ve svém vánočním projevu si Miloš Zeman, tentokrát v roli hlavy státu, uložil v tomto směru zdrženlivost. Bylo to vlastně jediné, za co jeho řečnický výkon sklidil skromnou pochvalu. Nemělo by nám ujít, že se tak stalo za cenu značné topornosti projevu. A že prezident republiky mluvil výhradně o vlastní osobě. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.