Petr Prokeš: Mostecký sváteční nesváteční čas senátně-volební

01.01.2017 16:00

Ono to vlastně čas předvánoční a vánoční moc nepřipomínalo. Politikům určitě ne. Ti totiž přemýšleli o své účasti či neúčasti v opakovaných volbách do Senátu.

Petr Prokeš: Mostecký sváteční nesváteční čas senátně-volební
Foto: Archiv Petra Prokeše.
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

K přemýšlení je donutil mostecký magistrát, který předchozí volby – ty řádné – svým nezákonným rozhodnutím zpackal. Proto se volby musejí opakovat.

Mozky politiků pořádně zaměstnala otázka, zda má vůbec cenu se nového volebního klání účastnit, když voličů přišlo v původním termínu k urnám pramálo (jen 10,7 %) a senátní volební obvod číslo 4 Most se stal úplně nejhorším v republice co do účasti lidí, ochotných jít k volbám.

Je jasné, že místní politikou zhnusení voliči, navíc zklamaní neschopností či úmyslným zlým jednáním magistrátních úředníků, kteří zodpovídali za přípravu a průběh senátních voleb na Mostecku, k hlasovacím schránkám dost pravděpodobně nepůjdou. Po hospodách se o tom hovoří nahlas.

Hrozí tedy, že na hlavy možných účastníků budoucího volebního divadla, kandidátů do Senátu, může dopadnout Damoklův meč v podobě nové neplatnosti hlasování. Tentokrát pro nedosažení desetiprocentní zákonné hranice účasti voličů.

Rodí se již předem další trpké zklamání pro obyvatele Mostecka?

Ostatně pokud jde o zklamání, to si již letos prožili zelenkovci a schwarzovci, kteří se odtrhli od původního (a oficiálního) politického hnutí Severočeši.cz. Ti se do televizních kamer usmívali jako hollywoodské hvězdy, když nesli na krajský úřad a následně na krajský soud stížnosti proti vyřazení celé své 55členné kandidátky z voleb do zastupitelstva kraje ve víře, že vše bude za pár dnů jinak. Čekali marně. Od krajských úředníků a soudců dostali pořádně přes pusu. Oprávněně. Zelenkovci a schwarzovci totiž podvedli celou veřejnost.

Totéž probíhalo kolem kandidátky do Senátu, kterou označil za nezákonnou dokonce Nejvyšší správní soud.

Prostě pravda zvítězila a bojové nadšení zelenkovců a schwarzovců po tomto výprasku vyprchalo. Kéž by nadále zůstalo na bodě nula a na Mostecku konečně zavládl klid a na politické scéně byly nastoleny normální podmínky pro běžnou práci ve prospěch lidí. Trpká zkušenost z Mostecka ukázala, že by odpadlíci na politické scéně neměli mít místo. Ve prospěch všech občanů.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …