Petr Schwarz: Události týdne

18.01.2015 15:57

Pařížské manifestace proti terorismu vyvolané vyvražděním redakce satirického časopisu Charlie Hebdo se zúčastnilo jeden a půl milionu lidí včetně mnoha předních světových i českých státníků.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pietní pochod za oběti útoku v Paříži

Mnoho lidí na světě žije nyní pod heslem „je suis Charlie“, já jsem Charlie“, čímž vzkazují teroristům, že masakrem karikaturistů ničeho nedosáhli, což bohužel nějak nepochopil Tomáš Halík, který prý Charlie není, protože nesouhlasí se stavem, kdy neexistuje nic svatého, čímž se dostal do předních řad střelců mimo terč.

Čtyřiadvacetiletý muslimský prodavač původem z Mali, který při souběžném teroristickém útoku na košer obchod ukryl před útočníkem pět lidí včetně malého dítěte, dostane přednostně francouzské občanství, což je jedna z věcí dávajících naději, že si současní protimuslimští fanatici uvědomí, že muslim se opravdu nerovná terorista.

Česká republika se dostala až na titulku listu Wall Street Journal, žádná měna včetně rublu si totiž na začátku letošního roku nevedla tak špatně jako naše koruna. Mnoho Čechů vzalo útokem směnárny. Dobře si ale nevede ani euro, které je vůči dolaru na nejnižší úrovni za mnoho let, naopak poté, co švýcarská centrální banka oznámila, že ruší limity franku vůči euru, frank rázem vyletěl skoro o třetinu.

Pro nás mnohem horší je, že Evropská komise nehodlá české straně schvalovat operační programy na období do roku 2020, protože český služební zákon není zrovna funkční.

Český prezident Zeman uvedl, že udělal v politice dvě chyby – jednou má být hloupý výrok skoro dvacet let starý a druhou prý nepřesný výrok o tom, že se máme učit od Číny stabilizovat společnost.

Zajímavé je, že tedy mraky nesmyslů, které za tu dobu dokázal, pronést asi za chybu nepovažuje. Takže hned druhý den přidal do této sbírky skvost - prohlásil, že sloučení handicapovaných dětí s těmi nehandicapovanými je „neštěstí pro obě skupiny“ a „děti jsou mnohem šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity“. Těžko nyní odhadovat, komu je rovnocenný Zeman sám.

Také pan prezident vyzval Českou národní banku, aby zastavila intervence vůči koruně, takže mu musel její guvernér Singer vysvětlit, že v současnosti žádné intervence k udržení nízkého kurzu koruny nejsou potřeba, takže je banka neprovádí, ergo nemá co zastavit.

Skupina historiků se zase už podruhé pokusila panu prezidentovi vysvětlit, jaké bludy se z jeho úst ozývají ohledně Ukrajiny, začíná být tedy otázkou, zda ještě existuje nějaká oblast, o které je hradní pán schopen fundovaně mluvit.

Kuba propustila podle předchozí dohody s USA 53 politických vězňů a Spojené státy zrušily embargo na kubánské doutníky. Jedna z nejslavnějších světových památek - Tádž Mahal – žloutne, a indické úřady proto místním lidem zakázaly v okolí topit kravským trusem.

Velká část Evropy včetně Alp má mnohem méně sněhu, než je v tomto období zvykem, a který dost chybí k zimním radovánkám, zato sníh napadl na severu Saúdské Arábie, což není zrovna obvyklé. Jenže podle místních muslimských autorit je neislámské stavět sněhuláky, takže si tam některých radovánek také neužijí.

Mimochodem, podle Českého hydrometeorologického ústavu byl loňský rok u nás opravdu velice teplý, průměrná teplota byla téměř 9 a půl stupně, což je dokonce o dva stupně více, než byla nejvyšší průměrná teplota za více jak padesát let, kdy se tato měření dělají.

Ať se počasí a hlavně lidé chovají slušně, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu z Francie Petr Schwarz, který mimochodem je také Charlie. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …