Petr Schwarz: Zemřel Mandela, Babiš nalezl přízeň u Zemana a AI zveřejnila snímky lágru v KLDR

09.12.2013 15:53

Zemřel Nelson Mandela, bojovník proti apartheidu, jeden z největších symbolů dnešního světa. V severní Evropě řádil orkán Xaver původem z Grónska, zabíjel a působil velké škody, ale k nám nakonec dorazil jen v síle vichřice, což stejně stačilo, aby se desetitisíce lidí ocitly bez elektřiny.

Petr Schwarz: Zemřel Mandela, Babiš nalezl přízeň u Zemana a AI zveřejnila snímky lágru v KLDR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jiní se možná ocitnou bez půdy pod nohama a zbytků snesitelného okolí, pokud opravdu současná vláda bez důvěry a v demisi zruší těžební limity, a umožní tak udělat z další části severních Čech měsíční krajinu, přestože kabinetu nejen pravděpodobný budoucí premiér Sobotka připomíná, že už by neměl dělat žádné zásadní nevratné kroky.

Premiér současné vlády Rusnok ale zrušení limitů tento týden opět avizoval po jednání tripartity, na které se mělo sice jednat o dopravě, ale ministr v demisi zodpovědný za tento resort Žák měl zřejmě příliš práce se svými nadále pokračujícími personálními čistkami. Zato podle rozhodnutí ministra vnitra v demisi Peciny máme hned dva policejní prezidenty, jelikož Pecina vrátil do služby toho bývalého Lessyho a současný Červíček odmítl odejít, obvinil ministra, že ho nutil k personálním rošádám a získal podporu nejen čtrnácti krajských policejních ředitelů, ale i prezidenta Zemana.

Speciální policejní složky v Kyjevě brutálně rozehnaly demonstraci lidí, kteří protestovali proti tomu, že Ukrajina nepodepsala asociační dohodu s Evropskou unií a místo na Západ míří na Východ. Ruský prezident Putin se ale nechal slyšet, že to stejně nebyla revoluce, ale pogrom, a že Ukrajině bude lépe s Ruskem. Také si Putin postěžoval, že mu v jeho luxusní rezidenci teče rezavá voda, a ve Státní dumě, dolní komoře tamního parlamentu, nebyli dva prominentní poslanci jeho strany Jednotné Rusko jednotní, ale naopak se tak navzájem profackovali, až jednomu vypadla pozlacená pistole.

To dolní komora českého parlamentu, poslanecká sněmovna, pořád nemá čtvrtého místopředsedu, který by měl jako jediný zastupovat předpokládanou opozici, přestože ty silné strany tvrdí, že ho zvolit chtějí, ani na čtvrtý pokus se to nějak nepovedlo.

A protože opozice chtěla, aby se rozpočet na příští rok opravdu projednal, a ne jen odmával návrh, který do sněmovny přišel, pravděpodobný budoucí vicepremiér Babiš se rozčílil, že celá sněmovna je absurdní divadlo a že prý stejně ten návrh nikdo nečetl, protože prý není možné těch 900 stran přečíst, což vyvolává otázku, jakou roli vlastně předseda současné nejpopulárnější strany parlamentní demokracii přisuzuje, když podle jeho názoru by zřejmě poslanci neměli číst to, co potom odhlasují, což už by nebylo ani absurdní divadlo.

Babiš nyní nalezl přízeň v očích prezidenta Zemana, který už ho neodmítá jmenovat do vlády kvůli pozitivní lustraci, ale zato oznámil, že dost možná nejmenuje Sobotkovi nějakého jiného ministra, zřejmě Lubomíra Zaorálka, kterého Zeman nesnášel už jako předseda ČSSD a evidentně ani čas, jiná doba ani situace na tom nic nezměnily. Prezident se domnívá, že na to má podle ústavy právo, ale podporu pro tenhle názor zrovna nenalezl.

Také se rozhodl předat agendu milostí ministerstvu spravedlnosti, za což si vysloužil kritiku svého předchůdce Klause, který dále oznámil, že je tu teď všechno špatně a můžou za to havlisté a že dokladem současného marasmu je nastolování korupce jako osového tématu, což je podle Klause lež a nesmysl. Dost jiný názor na to mají jeho spoluobčané, protože v čerstvě zveřejněném žebříčku vnímání korupce zpracovaném Transparency International je Česko ve světě až na konci šesté desítky zemí, ale těšit nás může, že na tom nejsme nejhůř z Evropy. Až za námi je totiž Bulharsko s Rumunskem, Řecko a také Slovensko a Itálie.

Amnesty International zveřejnila satelitní snímky lágru v Severní Koreji, který je tři a půl krát větší než Osvětim. Ukázalo se, že americkým heslem k odpálení jaderných zbraní bylo po léta osm nul, takže asi můžeme být rádi, že nějaká nula ten Armageddon nerozpoutala.

Podle vědců z Bonnu mohou energetické nápoje krátkodobě změnit způsob, jak tluče srdce. Ať nejen v adventní době tluče správně a na pravém místě přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…