Petra Paroubková: Nesoudím vinu Davida Ratha, žádám jen o spravedlivé zacházení

22.08.2012 13:51

Otevřený dopis ministru spravedlnosti

Petra Paroubková: Nesoudím vinu Davida Ratha, žádám jen o spravedlivé zacházení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Vážený pane ministře, dovoluji si obrátit se na Vás jako občanka České republiky, která ztrácí důvěru v demokracii a spravedlnost. Zároveň se se stížností na níže uvedené skutečnosti obracím na Amnesty International a Human Rights Watch. Nechci a nemohu se smířit s tím, že v naší zemi znovu bují praktiky, které nás strašily v období totality.

Když vidím, jak se média živě zajímají o nespravedlnost v procesu s členkami skupiny Pussy Riot v Rusku, považuji za svou občanskou povinnost ukázat nespravedlnost týkající se jednoho z našich spoluobčanů. Ano, jedná se o Davida Ratha. Nesoudím jeho vinu či nevinu, jen žádám spravedlivé zacházení. Na vlastní kůži jsem totiž poznala, že ne vše probíhá v pořádku. Proto si dovoluji poukázat na následující fakta:

David Rath nemá standardní přístup ke korespondenci. Jeho rodina nedostala spoustu jeho dopisů, a pokud ano, tak se zpožděním více než měsíc. To se týkalo dopisů odeslaných v prvním měsíci vazby. Rovněž můj první dopis David Rath, jak mi sám sdělil, nedostal. Jeho dopisy taktéž přicházely s delším než třítýdenním zpožděním. Nemyslím, že by to byla chyba pošty. Proto se ostatně také neobracím na vedení České pošty, ale na Vás.

Velmi mne pobuřuje fakt, že informace z korespondence s D. Rathem se okamžitě dostanou do médií. Nebudu jmenovat novináře, protože je to konec konců jejich práce využívat zdroje. Jak je však možné, že se věc, o které jsem D. Rathovi psala, dostala do rukou médií? Učinila jsem paní Rathové jistou zcela soukromou a neškodnou nabídku. Věděla o ní ona, já a můj manžel. A také prostřednictvím dopisu D. Rath. Kromě toho, že se mne na tuto nabídku dotazovala média, paní Rathová dostávala po několik dnů z neznámých čísel provokativní SMS zprávy, zda je se mnou na dovolené a podobně. Jak si mám vysvětlit fakt, že někdo z pracovníků vazební věznice vynáší mé dopisy?

Nabídla jsem D. Rathovi, aby napsal svůj příběh. Chtěla bych ho vydat. Chtěla bych, aby lidé měli možnost poznat jeho příběh také z druhé strany. Nejen řízené úniky možná upravených a prefabrikovaných odposlechů atd. Jak je v demokratické zemi vůbec možné, že novinářka Sabina Slonková se chystá vydat část – zdůrazňuji zmanipulovanou část odposlechů D. Ratha? Nevěřím, že by takovouto snůšku zmanipulovaných drbů nějaký slušný nakladatel vydal. To by příště mohl rovnou vydat milostná vyznání Hitlerovi.

Omlouvám se, to by už měl být dopis pro pana ministra Kubiceho. Ten by však jistě zase „chyběl“, jak to obvykle dělá při sněmovních interpelacích.

Pane ministře, pevně věřím, že na své otázky dostanu odpověď a že sjednáte nápravu.
Předem děkuji za odpověď.

Petra Paroubková

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…