Platforma pro sociální bydlení: Na konci roku 2020 mělo díky Housing First stabilní domov 375 domácností

19.02.2021 7:38

Česká města a neziskové organizace úspěšně pokračují v zabydlování rodin i jednotlivců.

Platforma pro sociální bydlení: Na konci roku 2020 mělo díky Housing First stabilní domov 375 domácností
Foto: Platforma pro sociální bydlení
Popisek: Platforma pro sociální bydlení

Díky programům Housing First v 18 městech mohlo loňské Vánoce strávit v bezpečí domova 250 domácností. V 16 městech pomáhá v zabydlování ohrožených domácností výzva Ministerstva práce a sociálních věcí na podporu Housing First, organizace v Praze a Liberci pak principy Housing First využívají i bez evropských dotací.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Ministerstvo práce a sociálních věcí v roce 2018 vypsalo výzvu na podporu Housing First. Aktuálně je v ní zapojeno celkem 13 projektů v 16 městech s celkovým plánem zabydlet 215 bytů. 156 z nich se ale podařilo zabydlet už ke konci roku 2020, přestože je většina projektů zhruba v polovině. Například v Otrokovicích nový domov získalo dokonce víc domácností, než se předpokládalo, přestože projekt končí až v roce 2022.

„Úspěchy měst a neziskových organizací, kterým jsme z ESF poskytli peníze, nás velmi těší. MPSV má v úmyslu podporovat řešení a prevenci bezdomovectví metodou Housing First i nadále, například prostřednictvím připravovaného Operačního programu Zaměstnanost+. Pro MPSV jsou tyto evidence-based projekty naprostou prioritou,” říká David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb a sociální práce MPSV.

Pro lidi, kteří díky Housing First získali bydlení a podporu sociálních pracovníků, je často nový domov impulsem k zásadnějším životním změnám. Například v Českých Budějovicích si tři z nich v poslední době našli zaměstnání. Pro jednoho z klientů Housing First projektu organizace Romodrom bylo zase stabilní bydlení velkou motivací k řešení jeho problémů s gamblerstvím. Celkem 10 dětí se pak vrátilo z ústavní péče zpátky do rodiny.

Mimo výzvu MPSV získalo v minulosti bydlení 65 domácností v Brně a 6 v Otrokovicích, v současnosti takto zabydluje ohrožené domácnosti i Liberec a Praha. V Liberci mělo díky místnímu programu Housing First ke konci roku stabilní domov 19 domácností, v Praze 129. Jsou mezi nimi i rodiny, které dříve žily na ubytovnách, matky samoživitelky s dětmi nebo senioři. Podporu v bydlení jim poskytují týmy osmi neziskových organizací, mezi kterými je například i Naděje, Člověk v tísni nebo Armáda Spásy.

„Náš tým prevence bezdomovectví doposud zabydlel 33 domácností. V souladu s principy Housing First klienty podporujeme, aby si vytvořili vlastní domov a jsme s nimi na jejich cestě k zotavení. Zaměřujeme se na snižování osamělosti a podporu jejich přání – to může být cokoliv od nových zubů až po nalezení práce. 98 % domácností si po roce zvládlo bydlení udržet. Osobně věřím, že s dobře nastavenou individuální podporou si dokáže udržet bydlení kdokoliv,“ říká ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona od Armády Spásy Jan Desenský. Tým bude v zabydlování pokračovat i letos, navíc se chystá v práci s klienty zavádět nové metody: „Letos budeme pilotovat tzv. multidisciplinární práci. Rádi bychom k dosavadnímu týmu připojili odborníka na duševní zdraví, terapeuta, pracovního terapeuta a psychiatrickou sestru,” popisuje výzvu na nadcházející rok Jan Desenský.

Housing First se v Česku stává stále rozšířenějším přístupem k zabydlování ohrožených domácností. „Počet měst zapojených v projektech a jejich skvělé výsledky jen potvrzují, že je Housing First jako přístup funkční a rychle se v Česku stává mainstreamem. Zapojují se i města s vysokou mírou bytové nouze v nejchudších regionech a velké neziskové organizace,” komentuje ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák. Navíc je patrné, že o takové řešení mají zájem nejen obce, ale ochotu spolupracovat projevují i samotní lidé v bytové nouzi. „Ukazuje se, že s podporou sociálních pracovníků si domácnosti bydlení zvládají udržet. Za rok se snad budeme dívat na ještě vyšší čísla a ke stabilnímu bydlení získají přístup i další domácnosti,” uzavírá Vít Lesák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…