Přemysl Čech: Bitcoin platící, provokující

12.01.2014 17:02

Když v roce 1983 přišel do kin film Jára Cimrman ležící, spící, bylo to další zviditelnění neviditelné – protože neexistující - postavy českého génia. Stvoření fiktivního – dnes bychom asi spíš řekli virtuálního – tedy v tuto chvíli neexistujícího ale přesto možného velikána, bylo ve své době geniálním nápadem. Protože vlastně neexistoval, mohl konat činy a vyslovovat názory ne příliš populární ve světě velmi reálného socialismu, který jej obklopoval.

Přemysl Čech: Bitcoin platící, provokující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

V tom dnešním světě by se musel Jára Cimrman cítit jako ryba ve vodě. Virtuálních – tedy neskutečných, zdánlivých nebo potenciálních věcí je čím dál víc. Peníze, které mám, ale vlastně nemám, protož jsem si je vypůjčil. Přátelé na facebooku, které znám, ale vlastně ani tak moc neznám. Počítačové hry, které mi umožní být kdekoliv, kdykoliv a kýmkoliv. A podstatné už taky není něco hmatatelného vyrobit ale hlavně prodat. A to zase často zboží, které v tu chvíli ani nemám, nebo naopak: mohu koupit něco, co ještě ani není k dispozici a kdo ví, jestli vůbec bude.

Dokonalým vyjádřením této doby je virtuální měna bitcoin. Na svět přišla v roce 2009, kdy ji popsal a vytvořil člověk nebo skupina lidí pod pseudonymem Satoshi Nakamoto.Asi kvůli povaze projektu autor nikdy nezveřejnil svoji skutečnou identitu a krátce po větším rozšíření Bitcoinu v roce 2010 se odmlčel úplně. Zpočátku žádný trh prakticky neexistoval, obchodování s bitcoiny bylo stoprocentně virtuální. Pak ale uživatel „laszlo“ uskutečnil první reálnou transakci a koupil dvě pizzy za 10.000 Bitcointů. A pak se to rozjelo. V roce 2011 dosáhl bitcoin parity s dolarem a nedávno se jeho cena vyhoupla nad tisícidolarovou hranici. Například Německo bitcoin uznalo jako oficiální virtuální měnu, Čína odsouhlasila jeho používání veřejností. České ministerstvo financí zatím vyčkává a pouze doporučuje dávat si na bitcoin pozor. Akcie americké firmy, která vyrábí platformu pro obchodování s bitcoiny, posílily za jediný den víc než o 67 %. Bitcoin akceptuje stále víc obchodníků, je platící a provokující.

A tady začínají hrozit bitcoinu problémy. Jeho předností je naprostá nezávislost na čemkoliv, co by bylo možné zničit. Jeho cena se řídí jen ekonomickou rovnováhou, důvěrou lidí a nikoliv názory centrálních bankéřů. A právě tato přednost se může stát zároveň jeho největší slabinou. Stojí vlády o něco, co nepotřebuje jejich požehnání a žije svým vlastním ekonomickým životem mimo jejich kontrolu? Co myslíte? A tak každý úspěch bitcoinu bude zároveň taky jeho neúspěchem. Přímou úměrou budou sílit tlaky na to, dostat bitcoin pod kontrolu a regulovat jej. Svobodná virtuální měna dostane ohlávku a bude se zvolna stávat měnou reálnou. Tedy pokud tuto proměnu vůbec přežije.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.