Přemysl Votava: Dvojí metr olympijských funkcionářů

07.12.2017 11:29

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodl, trestal, …. Nabízí se ale otázka, „komu ku prospěchu ? “ Tedy to známé latinské „ CUI BONO “. Ponechávám stranou, zda tento trest, který vynesl MOV směrem k účasti sportovců Ruské federace na zimních OH je oprávněný, tedy spravedlivý, nebo je jen zcela účelový? Jaký to bude mít dopad na samotnou olympijskou myšlenku, jak se k tomu postaví samotní sportovci, tedy nejen ti z Ruska?

Přemysl Votava: Dvojí metr olympijských funkcionářů
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Toto rozhodnutí MOV kráčí po stejné režijní lince protiruských tažení, sankcí a dalších diskriminačních kroků vůči Ruské federaci (RF). Tento krok MOV je návratem do období „ studené války “. MOV v případě účasti ruských sportovců na OH, se bude řídit „presuncí viny “, každý ruský sportovec je vinen, pokud nedokáže opak. MOV měří dvojím metrem, na rozdíl od jiných „příběhů“ s dopingem.

Připomínám, že v roce 2003 uveřejnil Dr. Wade Exum, bývalý šéf amerického Antidopingového výboru šokující zprávu mající 30000 stran o dopingu amerických atletů v letech 1988 až 2000. Z této zprávy vyplynulo, že ačkoli byla spousta amerických sportovců zvučných jmen (celkem více než 100 sportovců) v tomto období pozitivně testována na dopingové látky, nevyplynuly pro ně vůbec žádné postihy. Nejzářivější hvězdou na tomto seznamu byl fenomenální Carl Lewis, který byl pozitivně testován na zakázané stimulanty ještě před olympiádou v Soulu, kde vyhrál sprint na 100 m po diskvalifikaci dalšího dopingové hříšníka Bena Johnsona. Dalším příkladem je Jerome Young, který byl pozitivně testován na anabolika v roce 1999, aby pak nerušeně vyhrál zlatou medaili na Olympijských hrách v Sydney 2000. Celkem bylo takto přistiženo 19 pozdějších medailistů z Olympijských her.

Problematika dopingu není vynálezem ruských sportovců, s dopingem bojuje celý sportovní svět již po dlouhá desetiletí… Stále nejsou zapomenuty ani velké dopingové aféry cyklistických hvězd, mnohé z nich, za doping platily i životem. Hlavním problémem dopingu kolem sportu, je komerce tedy reklama, která ovládla sport. Pryč jsou ty amatérské doby, které u nás v Česku pamatují Emila Zátopka, Josefa Bicana, Josefa Masopusta, …Ve sportu se dnes pohybují miliardy v dolarech, v eurech ... Sportovní hvězdy, prezentované v médiích jak V.I.P. jsou až nemístně přepláceny, na úkor řadových sportovců, dětí, mládeže. Naopak špičkoví sportovci se stali v posledních desetiletích, dobrým reklamním zbožím. Jsou miláčkem médií. Korupce, doping se zabydlují ve světě sportu.

Tresty za doping v minulosti postihly vždy jednotlivce. V případě „ruského dopingu“, však přišel kolektivní trest pro ruské sportovce od MOV. Tedy dvojí metr. A věřte, že to samotné Rusko, bude tuto nespravedlnost chápat, jako útok na svou suverenitu. A pro blížící se březnové prezidentské volby v RF budou mít naopak sjednocující téma. Rusko v minulosti stálo před těžšími zkouškami, zvládlo je!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…