Přemysl Votava: Fotbalový básník Antonín Panenka

02.12.2018 9:20

Před 70 lety 2. 12. 1948 se narodil fotbalový „básník“ Antonín Panenka. Obdivovali jsme jeho fotbalovou lehkost, jeho fotbalová kouzla. Do vršovického Ďolíčku přicházeli tisíce jeho obdivovatelů, kteří mu aplaudovali za jeho fotbalovou krásu. Jeho trestné kopy byly pověstné, brankaři soupeřů byli proti nim bezmocní…

Přemysl Votava: Fotbalový básník Antonín Panenka
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Dne 20. června 1976 se konalo fotbalové mistrovství Evropy v Bělehradě. Celé Československo bylo tehdy na nohou. Po vítězství nad Holandskem 3 – 1 v Záhřebu, jsme se dostali až do finále. V Bělehradě nás čekalo slávou, úspěchy a sebejistotou překypující Německo (NSR). Tu červnovou noc jsme nešli spát, svazovala nás úzkost. Dle expertů jsme měli prohrát. Fotbalový Bůh stál ale při nás, zrodil se fotbalový zázrak. Úspěch, který obletěl celý svět.

Naše mužstvo se nezaleklo fotbalových hvězd a i přes německý vyrovnávací gól v poslední minutě na 2 -2 se mužstvo nepoložilo. Po prodloužení přišly penalty. Celé Československo sedělo tu noc u televizních obrazovek. Němec Ulli Hoeness přestřelil a k té poslední penaltě, která měla rozhodnout o titulu ME si vzal míč Antonín Panenka a svým vršovickým dloubákem pokořil Německo. Obrovská radost hráčů i nás doma u televize. Československo tu noc nespalo, plakalo štěstím. Svět vstřebával senzaci. Antonín Panenka se stal fotbalovou legendou. V roce 1980 k tomu přidal ještě bronz za třetí místo na ME v Itálii. I tam byl penaltový rozstřel, Panenka opět uspěl. Trenér Vengloš ho vyhodnotil jako našeho nejlepšího hráče. Byl režisérem mužstva. Stal se fotbalista roku 1980. Vstoupil do historie fotbalu i Československa. Proslavil vršovický klub Bohemians Praha, za který hrál od svých žákovských let. Teprve v závěru kariéry hrál v zahraničí za Rapid Vídeň, tam získal další úspěchy. Titul mistra československé ligy za Bohemians (1983) se nedočkal, byl již v Rapidu. Nastřílel desítky branek, jak v lize, tak za národní team. S Rapidem dosáhl na dva tituly mistra Rakouska. Byl vzorem pro mladé začínající fotbalisty.

Antonín Panenka je nyní čestným prezidentem vršovického klubu Bohemians Praha. Tondo blahopřejeme a děkujeme Ti za tu klubovou věrnost a radost z fotbalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.