Přemysl Votava: Ježíšku, nedej se

23.12.2018 12:49

Náš Ježíšek je bojovník, musí každý rok bojovat o své místo u našeho vánočního stolu. V minulosti nám ho zakazovali.

Přemysl Votava: Ježíšku, nedej se
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Tak se i stalo, že místo Ježíška k nám na saních, přijížděl Děda Mráz se Sněhurkou až z daleké Čukotky. Děda Mráz se Sněhurkou u nás neuspěli. Pustili je do továren, do škol, ale za naše domovní dveře se nedostal, tam kraloval náš Ježíšek. Zpívali jsme mu  naše české koledy a společně jsme udržovali staleté tradice….

Ale jen jsme se zbavili Dědy Mráze už na nás začal pokukovat jiný mužíček s červenou čepičkou, nejdříve opatrně a když viděl, že u nás má vše dovoleno, měli jsme ho hned všude. Pokukoval na nás z každé výlohy. Tento nezvaný host má také červenou čepičku, jako ten Děda Mráz. Tento nový vetřelec je z druhé strany zeměkoule, jmenuje se Santa Claus,  má nás ohromit leskem a konzumem. Je bohatší, ale cíl má stejný, podrobit a vykořenit naši kulturu. Vyhnat Ježíška z našich domovů, zapomenout na české tradice.
 
Polistopadová doba deformuje české Vánoce, útočí na nás konzumní reklama, pro české pojetí Vánoc není místo. V posledních letech cítíme snahu potlačit křesťanské pojetí Vánoc.  Západním konzumem vedle dalších křesťanských hodnot, trpí i česká kultura.
Toho malého Ježíška bráníme před nezvaným  mužíčkem v červené čepičce, toho by naši předkové hnali od baráku metlou...

České Vánoce jsou těmi nejkrásnějšími svátky v roce. Mají  staletou tradici, těšíme se na ně,   pro tu jejich krásu, i pro ty rozzářené oči dětí. K českým Vánocům patří  zvyky zděděné po našich předcích. Ježíšek do našich domovů vstupuje již po dlouhá staletí, přináší nám vánoční radost, ale také zamyšlení a lásku k bližnímu. Braňme ho!
Za několik hodin do našich domácností, pravda trochu nesměle, vstoupí Ježíšek, uvítejme ho a dejme mu místo u našeho stolu.   

„Ježíšku nedej se, máš místo u našeho stolu. Jsme s Tebou…!“ 

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…