Přemysl Votava: Stále připomínat!

14.03.2019 18:51

Plačící holčička z My Lai se stala symbolem zločinů US Army ve Vietnamu. Její příběh otřásl celým světem. Stovky fotografií z této války začaly burcovat celý svět. Tou nejznámější z nich je snímek prchající a plačící vietnamské holčičky, zasažené americkým napalmem… Jistě nebyla tato dívenka jediná, která plačící prchala před americkými vojáky.

Přemysl Votava: Stále připomínat!
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Před delší dobou jsem viděl vynikající americký film „Četa“ od Olivera Stone. Tento protiválečný snímek je kritikou americké války (1964 – 1973) ve Vietnamu. Film získal Oscara za nejlepší film roku 1986. Škoda, že tento film se již nepromítá…

V roce 1968 bylo ve Vietnamu nasazeno přes 550 tisíc vojáků. Tehdy došlo k tomuto největšímu zločinu americké armády ve Vietnamu. 16. března 1968 bylo zavražděno na 500 vesničanů, převážně žen a dětí. Některé oběti byly před smrtí mučeny, znásilněny, zohaveny. Zavražděno bylo 170 dětí! Nejmladší oběti byl rok, nejstarší oběti 82 let. 300 domů bylo vypáleno. Oběti umíraly ve vesnici i uprostřed rýžových polí. Teprve po roce zveřejněné fotografie zavražděných civilistů z My Lai probudily svět. Jako jediný viník byl označen poručík William Calley. Původní rozsudek doživotí, za několik měsíců byl prezidentem USA Nixonem omilostněn, mezinárodní soud se nekonal… Poručík Calley se omluvil obětem tohoto zločinu až po 40 letech!

Dle historických údajů za dobu trvání této války (1964 – 1973) padlo přes 58 tisíc amerických vojáků, 300 tisíc jich bylo zraněno … V bojích bylo sestřeleno 4000 vrtulníků. Zahynuly téměř tři miliony obyvatel Vietnamu, vedle těchto civilních obětí padlo 1,5 milionu vietnamských vojáků.

Světová veřejnost, včetně té americké, byla šokována tímto zvěrstvem americké armády. Vesnice My Lai se stala před 51 lety vietnamskými Lidicemi či francouzským Oradourem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.