Přemysl Votava: Tak nám toho prezidenta přes noc vyrobili

14.01.2013 20:12

Sešli se „moudří muži“ na Tři krále, týden před volbami si společně sedli, dali hlavy dohromady. Výzvu tříkrálovou podepsali, kandidáta rychle vyrobili. Rozhodli,… „jediným důstojným pokračovatelem „odkazu Václava Havla“ bude Karel Schwarzenberg “. Michael Kocáb, Ivan Havel, Václav Malý, Jan Ruml…rozhodli. Výbor ustavili. Voliče obešli.

Přemysl Votava: Tak nám toho prezidenta přes noc vyrobili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg postupuje do druhého kola boje o Hrad

Kde byli když Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 a 1. místopředseda vlády Petra Nečase, stál u zrodu asociálních zákonů, u důchodové reformy, u daňových zákonů, či u dalšího nárůstu zadlužení České republiky? Celá léta mlčeli, byli slepí a hluší, dnes cítí svou další šanci. Tedy nové konkursy na nové role. Opět budou stát ve světle ramp. Budou povýšeni, budou odměněni. Jsou nedočkaví, chtiví moci. Potřebují k tomu jen naivního voliče. Již nyní se nyní předhánějí s podporou, kdo více přinese hlasů panu knížeti. Vycítili svou velkou hereckou i poltickou šanci, důležité je, aby byli dnes vidět a slyšet.

Musím myslet na Karla Havlíčka Borovského. Na jeho píseň Čechů z roku 1850. Jak předvídavá, jak je aktuální i dnes :

Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden, ten je generál,
a druhý je kardinál.
Zle, matičko, zle!
Zle matičko zle!
Švarcenberci zde,
jeden drží karabáč,
druhý říká „Otčenáš“,
zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde,
Jeden, ten je arcibiskup,
A druhý je taky……,
Zle, matičko, zle!
Naskýtají se otázky:
Proč máme drahé, nákladné volební kampaně, proč ty petiční podpisy pro kandidáty?
Proč kandidáti jezdí po republice, tisknou ruce, rozdávají fotografie i koláče?
Proč ten volební cirkus ? Nestačí jen pověřit ty moudré muže, aby za nás rozhodli?

Na jedné straně televizní moderátor odměřuje kandidátům vteřiny, na straně druhé za touto televizní kulisou běží politické divadlo na českého voliče. Skrytá režie připravila, jak ušlechtilého hrdinu, tak i zloducha, máme tu také polepšené či dezorientované poddané. Po prvním seznamovacím dějství se rozeběhlo dějství druhé, už s akčním hrdinou.

Přichází pohádkový knížepán Karel Schwarzenberg, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lantkrabě kleggavský. Hrdina a zachránce české země, pravda s občanstvím švýcarským a českým. Jeho předkové kdysi proháněli husity, byli před sto lety vždy loajálními k císařskému dvoru ve Vídni. Oni nikdy nebourali Rakousko-Uhersko, jako TGM, či naši legionáři. Pan kníže se označuje za Středoevropana, tedy to naše češství je mu cizí. Však se také do Čech přijel spíše jen podívat, zkontrolova znovunabytý majetek. Byl ministrem zahraničí za Zelené v Topolánkově vládě, před tím kandidoval za ODA do Senátu PČR, dnes je předsedou TOP 09. Tedy spíše politický turista, jak někdy zaznívá... Ale…jinak je tak neskutečně legrační a milý. A že žvatlá…a někdy malého šlofíčka si ve sněmovně dá… Je to hodný zeměpán.

Karel Havlíček Borovský by se v hrobě otočil. Tomáš G. Masaryk by se podivil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…