ProAlt: Nepodmíněný základní příjem je cestou k větší svobodě a rovnosti

20.09.2013 21:21

Iniciativa ProAlt podporuje týden akcí Iniciativy evropských občanů za nepodmíněný základní příjem, který byl dne 16. září 2013 zahájen na mnoha místech Evropy, včetně České republiky.

ProAlt: Nepodmíněný základní příjem je cestou k větší svobodě a rovnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Je nanejvýš potřebné, aby se široká veřejnost dozvěděla, co je podstatou nepodmíněného základního příjmu a jaký může být jeho význam pro lidstvo. Základní příjem by mohl být důležitým stupněm k emancipaci člověka, jenž by vedl v prostředí globálního kapitalismu k zajištění nejnutnějších materiálních podmínek pro přežití každého jedince a tedy i k osvobození od strachu o živobytí.

V současné době je značně omezena možnost vykonávat pro společnost vysoce přínosný nebo vysoce specializovaný druh činnosti, vzhledem ke skutečnosti, že trh není schopen tuto práci ohodnotit. Nepodmíněný základní příjem by uvolnil lidem ruce k výkonu takovýchto činností. Je to cesta k aktivnímu občanství. Proto je nanejvýš žádoucí, aby se tímto projektem konečně začal zabývat Evropský parlament.

Mluvčí ProAltu Jiří Karen říká: „Je zapotřebí osvobodit práci, dokázat, že člověk není stroj ani líné individuum, které nedovede pracovat bez donucování. Proto jsem zastáncem diskuze o základním příjmu nepodmíněném okamžitou protihodnotou“.

Členové iniciativy ProAlt projevili živý zájem o kampaň nedávnou debatou a podpisy petičních archů Iniciativy evropských občanů za nepodmíněný základní příjem. Vidí v něm cestu k osvobození kreativních sil člověka a tedy i cestu k rozmnožení obecného dobra a vytvoření solidární společnosti.

„Globální základní příjem by byl spásným řešením zejména pro obyvatele chudých zemí, které jsou už nyní odkázány na zahraniční pomoc, bez níž by lidé umírali hladem, ale pomohl by i mnoha Evropanům,“ vyjádřila se členka ProAltu Eva Hájková.

ProAlt vyzývá občany k podpoře kampaně Iniciativy evropských občanů za nepodmíněný základní příjem a k podepsání petice, jež je k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: proalt.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…