Radek Sárközi: V roce 2023 plánuje vláda Petra Fialy další propad platů v školství

30.11.2022 12:52

Poslanecká sněmovna bude dnes (30. 11. 2022) projednávat v závěrečném 3. čtení zákon o státním ropočtu na rok 2023. Za Pedagogickou komoru, z. s., jsme podpořili všechny pozměňovací návrhy, které navyšují finance pro školství, ať už je podali poslanci za opozici či koalici.

Radek Sárközi: V  roce 2023 plánuje vláda Petra Fialy další propad platů v školství
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Pedagogické komory, Radek Sárközi

Stejně jsme postupovali i v minulých letech, neboť české školství bylo a stále bohužel je výrazně podfinancované... Pozměňovací návrhy k zákonu o státním rozpočtu na rok 2021 ZDE.

Platy učitelů i dalších pedagogických pracovníků se v letošním roce vůči průměrné mzdě v ČR snížily. V roce 2023 vláda Petra Fialy plánuje jejich další propad.

Platová úroveň ve školství se tak v příštím roce vrátí o čtyři roky zpět - do stavu v roce 2019. To je v přímém rozporu s předvolebními sliby (viz například příloha, kde ODS slibovala v roce 2019 učitelům 150 % průměrných mezd) a především s programovým prohlášením současné vlády:
„Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy.“

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Z aktuálních dat vyplývá, že pedagogičtí pracovníci nesou zátěž současné ekonomické krize ve vyšší míře než ostatní profese (jejich platy se propadají vůči průměrné mzdě v ČR). Paradoxní je, že právě učitelé nesou ze všech profesí největší zátěž spojenou s příchodem uprchlíků z Ukrajiny (počty žáků ve třídách skokově narostly o více než 50 000 ukrajinských dětí, které neovládají češtinu, a vyžadují proto intenzivní péči pedagogů).

Plánované navýšení platů pedagogů o pouhá 4 % v roce 2023 kontrastuje s vysokou inflací 15 % nebo s vývojem platů v sousedním Slovensku:
„Od 1. 1. 2023 sa tarifné platy zamestnancov vo verejnej správe (teda aj nepedagogických zamestnancov v školstve) zvýšia o 7% a od 1.9.2023 o ďalších 10%. Tarifné platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva, učiteľov vysokých škôl, vedeckých a výskumných zamestnancov sa zvýšia od 1.1.2023 o 10% a od 1.9.2023 o ďalších 12%.“

Navýšení školského rozpočtu podporují kromě Pedagogické komory, z. s., rovněž školské odbory (ČMOS PŠ), Unie školských asociací CZESHA, Asociace ředitelů ZŠ nebo Svaz průmyslu a dopravy.

V roce 2019 navrhovala KDU-ČSL navýšení ONIV o půl miliardy korun. Poslanci ODS, TOP09, STAN, České pirátské strany i KDU-ČSL podali v roce 2019 pozměňovací návrhy k zákonu o státním rozpočtu na rok 2020 s navýšením financí na platy učitelů v řádu miliard korun. Poslanecké pozměňovací návrhy (státní rozpočet na rok 2020) ZDE.

Proto věřím, že obdobné pozměňovací návrhy, které nyní podávají poslanci ANO a SPD podpoří nejen opozice, ale i koalice. Zároveň očekávám, že pozměňovací návrhy, které nyní podávají poslanci za koaliční strany, podpoří poslanci obou opozičních stran. Přehled opozičních pozměňovacích návrhů k zákonu o státním rozpočtu na rok 2023 (kapitola 333 MŠMT) najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…