Radim Valenčík: Tato vláda je zmetek. Nutno začít znovu

01.07.2018 7:38

Pochybnosti o vzniku druhé Babišovy vlády jsem měl od počátku. Nikoli jen z Babišovy viny, ale v důsledku řady okolností příznačných pro hlavní aktéry současné politické scény, vznikala za podmínek velmi nepříznivých k tomu, aby se zrodilo něco životaschopného. Připomeňme si:

Radim Valenčík: Tato vláda je zmetek. Nutno začít znovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

1.
Účelové zneužití kauzy "Čapí hnízdo" k obhajově požadavku tzv. "demokratické opozice", že "předsedou vlády nesmí být trestně stíhaná osoba".

To je v podstatě nerespektování výsledků voleb. Parametry kauzy byly známy.

Voliči se vyjádřili, cestu k sestavení Babišovi vlády otevřeli. Věci se poznávají ve srovnání, doba je prohnilá, když volič Babiše porovnával s Bakalou, který ovládá část jiných stran, věděli, koho a proč volí. To, že si "demokratická opozice" vzala na mušku "Čapí hnízdo", svědči o její ubohosti. Svědci Bakalových lumpáren buď umírají, nebo si nic nepamatují.

Babišova chyba byla, že okamžitě a dsledně nezačal vytváře koalici pro předčasné volby. Mohl být předsedou vlády v demisi, ktetá by zemi do těchto očišťujících voleb dovedla...

2.
Démonizování Okamury a potažmo SPD spolu s dřívější ostrakizací KSČM pokus o vyřazení velké části politické reprezentace vzešlé z voleb z plnohodnotné části na tvorbě vlády.

Přitom ostrakizace v případě Okamury pod přihloupími záminkami, například jeho výroku o tom, že v určitou dobu romský tábor v Letech nebyl oplocen. Někteří dokonce říkali, že knížka vydaná alademií věd, na kterou se Okamura odvolával, neexistuje. Lež. Existuje. Mám ji a nejsem sám. Mj. nyní se ukazuje, co bylo pravým důvodem kampaně kolem Letů.

3.
Selhání "nápravných" sjezdů ČSSD a KSČM, které místo toho, aby z nich vzešly stranické reprezentace čisté a kvalifikované, schopné na Babiše přitlačit, mají zájem na jediném – získat prebendy pro své věrné, pro udržený svých pozic, a to až do úplného vyhnití z politické scény.

Obě politické strany jsou nyní kriticky ohroženy. Nad vodou je drží jen historická tradice, neschopnost tzv. "demokratické opozice" a nepřipravnost Pirátů i ANO.

Postupně situace došla až tak daleko, že máme "pochebnou" vládu bez Pocheho i s Pochem, s Malou, která se svou schopnosti v mimořádně krátké době ztratit image trhla všechny rekordy, vládu z převážné části nekvalifikovanou, která neformální přízeň určitě nezíská a v níž se někteří její členové budou řídit logikou, urvi, co se dá.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…