Richard Seemann: Antisemitské útoky ve Štýrském Hradci

24.08.2020 7:33

Sobotní napadení prezidenta Židovské obce druhého největšího rakouského města Grazu – Štýrského Hradce Elie Rosena otřásá politickou scénou našeho jižního souseda.

Richard Seemann: Antisemitské útoky ve Štýrském Hradci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: antisemitismus

Rosen byl atakován před obecním domem neznámým útočníkem basebalovou pálkou. Pachatel z místa činu utekl. Naštěstí napadený nebyl zraněn a okamžitě bylo zahájeno stíhání. Útok nebyl náhodný, již ve středu byly vnější zdi tamní synagogy popsány propalestinskými hesly. Z pátku na sobotu pak neznámý pachatel vrhl několik betonových kusů na její okna a řadu z nich poškodil. Rosen je mínění, že jde současně o útočníka.

Policie okamžitě zahájila její ochranu a lidovecký spolkový ministr vnitra Karl Nehammer nařídil zvýšený dohled nad všemi židovskými institucemi v Rakousku. Svěřil ji do rukou zvláštní policejní skupiny Cobra se slovy „Antisemitismus nemá v naší společnosti místo. Každý do zaútočí na židovské spoluobčany, útočí na základní kameny našeho demokratického soužití“. Oznámil, že v pondělí pozve na schůzku představitele židovské komunity, aby společně projednali vzniklou situaci . Prezident Izraelické náboženské obce Rakouska IRG Oskar Deutsch rozhodně prohlásil: „Nenecháme se otřást. Již nikdy znovu!“ Celý případ hodnotí jako nejhorší antisemitský útok od roku 1945, kdy byla obnovena existence Rakouské republiky.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí

Rakouská politická scéna napříč politickým spektrem odsuzuje tyto události ve Štýrském Hradci. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen co nejpřísněji odsoudil útok na Rosena i činy vandalismu na synagoze. „Nenávist vůči Židům a antisemitismu nemají v naší společnosti místo. Moje solidarita se týká všech Židů žijícího v Rakousku“ uvedla na Twitteru hlava státu. Rovněž lidovecký spolkový kancléř Sebastian Kurz vyslovil své rozhořčení nad tímto činem. „V Rakousku nesmí být místo pro antisemitismu. Uděláme vše co je v našich silách, abychom pachatele rychle postavili před soud a nadále zaručovali bezpečnost židovské komunity v Rakousku," uvedl Kurz na svém twitterovém účtu. Spolkový vicekancléř za Zelené Werner Kogler zdůraznil, že útok proti Elie Rosena v jeho rodném městě Grazu s ním hluboce otřásl. „Musíme se důrazně postavit proti antisemitismu ve všech jeho podobách a udělat vše pro to, abychom podpořili soudržnost v naší společnosti. Každý, kdo útočí na naše židovské spoluobčany, útočí na nás a na naše základní hodnoty, “napsal Kogler.

Předsedkyně sociálních demokratů, největší opoziční strany Pamela Rendi-Wagnerová prohlásila, že boj proti antisemitismu vyžaduje důsledné politické kroky! Zděšení vyjádřil také lidovecký parlamentní předseda Wolfgang Sobotka: "Vandalismu na synagoze v Grazu a útok na Elie Rosena musí být absolutně odsouzeny a jsou jasným signálem, že náš boj proti všem formám antisemitismu je aktuálnější než kdy jindy“. Představitel liberální strany NEOS Helmut Brandstätter uvedl, že každý musí přispět k tomu, že v Rakousku by nemělo být žádné sociální klima, kde je možný antisemitismus. "Právě teď jsme všichni s Elie Rosenen." Už nikdy!!!“ - vyjádřil na Twitteru. Štýrští Svobodní rovněž odsoudili tento čin.

Představitelé rakouských křesťanských církví se vyslovili rozhodně proti těmto antisemitským událostem. Kardinál Christoph Schönborn na Twitteru napsal, že byl „šokován“ zprávou o útoku na Rosena a opakovaných útocích na synagogu v Grazu. Evangelický luteránský biskup Michael Chalupka byl „zděšen“. Evangelické tiskové službě prohlásil, že útok byl „hanebný a musí být odsouzen,“ stejně jako činy vandalismu na synagoze ve Štýrském hlavním městě v předchozích dnech.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…