Richard Seemann: Juncker balancuje nad politickou propastí

19.11.2014 13:07

Na prvý pohled se může zdát jako překvapivé, že prvnímu předsedovi Evropské komise zvoleného Evropským parlamentem Jeanu-Claudovi Junckerovi hrozí ztráta legitimity.

Richard Seemann: Juncker balancuje nad politickou propastí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Stalo se proto, že se provalilo, že jako lucemburský premiér a ministr financí umožnil tzv. daňovou optimalizaci pro stovky firem. Podle informací, které nyní vypluly na povrch, Juncker umožnil 340 nadnárodním firmám, aby se vyhnuly placení miliard eur na daních v země svého působení.

To sice prospívalo jeho krajanům, protože to umožňovalo Lucemburčanům bohatnout, ale to na úkor jiných zemí.

Nejen v sousední Francii a v Německu tak chyběly peníze v rozpočtech, což citelně zasahovalo životní úroveň tamního obyvatelstva.

60letému Junckerovi to umožňovalo popularitu v zemi, kde po 10 let zastával funkci ministra financí a 18 let premiéra. Byl tak nejdéle sloužícím premiérem v historii Evropské unie a jedním z nejdéle působících hlav vlád v zemích s demokratickým zřízením.

Po 20 letech jeho vlády ale vyšlo najevo, že umožnil tajné službě bez soudního povolení provádět odposlechy. Juncker v důsledku toho podal rezignaci své vlády a vyhlásil nové volby.

Přesto že jeho Křesťansko-sociální lidová strana opět zvítězila v loňských parlamentních volbách, nestal se ale Juncker premiérem. Vláda byla sestavena z nové koalice sociálních demokratů, liberálů a Zelených. Do jejího čela se postavil 40letý liberál Xavier Bettel, který i jako gay byl protikladem Junckera.

Proto jeho jmenování šéfem Evropské komise nebylo jednoduché pro počáteční odpor zejména Německa a Velké Británie. Nakonec to vyjadřuje i výsledek hlasování, kdy 422 europoslanců bylo pro a 307 proti.

Juncker se však dostal nyní do nezáviděníhodné situace, kdy Brusel i skupina G20 nyní prosazuje intenzivní boj proti daňovým únikům na kterých se však předtím podílel.

Mezi europoslance, kteří proto požadují rezignaci Junckera, je i první místopředseda ODS Jan Zahradil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jejíž představitelé podporovali Junckera do jeho funkce, prohlásil, že situace je nepříjemná a že by se mělo postupovat stylem „padni, komu padni“. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…