Richard Seemann: Kurz zbaven imunity a vydán ke stíhání

20.11.2021 19:28 | Komentář

Vyšetřování proti Sebastianu Kurzovi může pokračovat , když předseda lidové strany ÖVP a jejího poslaneckého klubu byl ve čtvrtek „vydán“ jednomyslně Národní radou ke stíhání. Poté, co rezignoval na funkci spolkového kancléře a přešel zpět do dolní parlamentní komory - Národní rady, byl chráněn poslaneckou imunitou. Nyní může být mimo jiné znovu vyšetřován kvůli obvinění z tzv. „politické nevěry“ a křivého svědectví.

Richard Seemann: Kurz zbaven imunity a vydán ke stíhání
Foto: Repro YouTube
Popisek: Sebastian Kurz

Základy pro toto rozhodnutí položil všemi hlasy imunitní výbor již v úterý. Hospodářskému a korupčnímu státnímu zastupitelství (WKStA) se tak povolilo další trestní stíhání, když Kurz sám opakovaně zdůrazňoval, že má zájem na jeho rychlém objasnění. Je obviněn mimo jiné v souvislosti s reklamní aférou ve prospěch lidovců a své osoby a nepravdivou výpovědí ve vyšetřovacím výboru „Ibiza“. Kurz opakovaně odmítl tato nařčení, že se ničím trestným neprovinil. Co se s penězi dělo v roce 2016 na ministerstvu financí, nedokázal údajně posoudit. Místo toho prohlásil, že „ale vím, že jsem se neprovinil ničím trestným a tak doufám v rychlý proces, rychlé jeho rozhodnutí a jsem šťastný z tohoto vydání“.

WKStA má podezření, že zmanipulované průzkumy ve prospěch Kurze a ÖVP zadával tehdejší generální tajemník ministerstva financí Thomas Schmid a náklady na to byly přeneseny na ministerstvo financí prostřednictvím falešných účtů. Cílem akce mělo podle některých sdělovacích prostředků připravit Kurzovi cestu na vrchol nejen ÖVP, ale nakonec do kancléřství. WKStA předpokládá, že se tak v tomto případě stal „odhodlaným pachatelem“. Obvinění z nepravdivých prohlášení se vztahuje k jednání vyšetřovacího výboru k případu Ibiza v červnu 2020.

Šlo o otázku, jak intenzivně se Kurz jako kancléř koaliční vlády lidovců a Svobodných FPÖ zabýval reformou státního holdingu ÖBAG. Kurz při výslechu ve výboru relativizoval svou roli při výběru dozorčí rady i při jmenování svého přítele Schmida do jeho čela a tvrdil, že jde o normální proces. Záznamy chatu, které se nyní objevily, však jasně naznačovaly užší koordinaci mezi oběma podezřelými.

Kurz poté po stále sílící kritice v říjnu rezignoval na funkci kancléře, ale zůstal předsedou poslaneckého klubu a který se snaží mu pomoci.. Vídeňský profesor trestního práva Peter Lewisch ve znaleckém posudku, který si nechal zpracovat, napsal, že konkrétní podezření vůči Kurzovi, které WKStA uvádí, „nelze v žádném případě pochopit“. Obvinil přitom vyšetřovatele ze „spekulace a dohadů“ a žádné konkrétní trestní důkazy o zapojení šéfa do této aféry údajně nenašel. Vídeňská univerzita, jejíž hlavičkový papír Lewisch pro zprávu použil, se distancovala, protože nejde o její oficiální zprávu.

Kurzovi dva důvěrníci podali nyní námitku proti domovním prohlídkám, které byly u nich byly v této souvislosti provedeny. Bývalý mediální „důstojník“ kancléřství Gerald Fleischmann a konzultant ÖVP Stefan Steiner podali stížnost proti vyšetřovacímu postupu WKStA u Vrchního zemskému soudu ve Vídni (OLG) .Zejména, zda provedená domovní prohlídka byla předem schválena krajským soudem pro trestní věci v souladu se zákonem. Fleischmann, který musel kancléřství po provalení aféry opustit, nachází „téměř svévolné domněnky“, na nichž je domovní prohlídka založena a Steiner ji považuje za „nezákonnou a nepřiměřenou“.

Ve čtvrtek byl vydán ke stíhání další poslanec, generální tajemník FPÖ Michael Schnedlitz. Vídeňské státní zastupitelství ho vyšetřuje kvůli projevům nenávisti. V jeho případě však FPÖ a liberální NEOS se vyslovili proti zbavení imunity. Ve vzniklém tumultu se pak podařilo schválit tyrkysově modro zelené koalici rozpočet na příští rok 2022 , který počítá s výrazným snížení míry zadlužení. Vzhledem k důsledkům z nadcházející čtvrté vlny koronaviru jsou však tyto cíle opozicí zpochybňovány.

Vyšlo na Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…