Richard Seemann: Nejbohatší Rakušané zvýšili svůj majetek. Budou platit milionářskou daň?

27.06.2021 7:37

Více než rok po začátku pandemie sto nejbohatších Rakušanů výrazně zvýšilo svůj majetek. V současné době mají na majetku více než 200 miliard eur, což je deset procent všech aktiv v Rakousku.

Richard Seemann: Nejbohatší Rakušané zvýšili svůj majetek. Budou platit milionářskou daň?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

V předchozím roce se majetek těchto nejbohatších snížil na 155 miliard eur. Letošní žebříček zahrnuje nejen známé tváře, ale poprvé také zakladatele začínajících firem. V posledních měsících na sebe například upoutaly pozornost dvě domácí start-up firmy - Bitpanda a GoStudent, které získaly vysoké částky a následně prudce zvýšily ocenění svých firem. V březnu získala platforma pro obchodování s kryptoměnami Bitpanda 170 milionů investic a nyní je její hodnota již jedna miliarda. Majetek tří zakladatelů Erica Demutha, Paula Klanscheka a Christiana Trummera odhaduje seriózní ekonomický časopis "Trend" na více než 600 milionů eur, což je řadí na 67. místo.

Hodnotu tohoto podniku v Rakousku překonává pouze start-up GoStudent. Před několika dny se této výukové platformě podařilo zvýšit svou hodnotu na přibližně 1,4 miliardy eur díky finančním machinacím v hodnotě 205 milionů eur. Oba zakladatelé, 26letý Felix Ohswald a Gregor Müller, vlastní ve společnosti podíly prostřednictvím nadací a dohromady jim patří přibližně 22 %. Jejich majetek se odhaduje na přibližně 300 milionů eur, což je v aktuálním žebříčku řadí na 89. místo.

Kromě těchto zbohatlíků z řad začínajících podnikatelů zůstala první desítka nejbohatších Rakušanů oproti předchozím letům relativně v pořadí nezměněna. Porsche a Piech s 51,1 miliardy eur, které drží velké podíly v německé společnosti Porsche SE, a tedy i ve Volkswagenu Porsche a solnohradském prodejci automobilů Porsche Holding zbohatli oproti předchozímu roku o 16 miliard eur. Rostoucí cena akcií VW a štědré dividendy Porsche pomohly tomuto růstu aktiv.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Na druhém místě zůstal zakladatel Red Bullu Dietrich Mateschitz s majetkem odhadovaným na 16,4 miliardy eur, zatímco na třetím místě se letos umístila Elisabeth Schaefflerová, která je spolu se svým synem Georgem významným akcionářem společnosti Continental - disponuje majetkem ve výši 9,4 miliardy eur. I ona těžila ze stabilizace německého automobilového průmyslu v době pandemie.

Zakladatel společnosti Novomatic Johann Graf, který byl loni na třetím místě, se s majetkem ve výši 5,5 miliardy eur propadl na pátou příčku. Nově se však do první desítky dostal Michael Tojner, který těží z rostoucí ceny akcií výrobce baterií Varta, který patří jeho společnosti Montana Tech Components a jehož majetek se nyní odhaduje na 4,7 miliardy eur. Tím se dostal raketově z loňského 15. místa na sedmé.

Realitní investor Rene Benko zůstal beze změny na šestém místě s majetkem 4,9 miliardy eur. Navzdory turbulencím ve společnosti Karstadt/Kaufhof dokázala jeho skupina Signa Group zvýšit svou hodnotu. Hlavním důvodem byly podle Trendu jeho akvizice.

V Rakousku je nyní celkem 46 miliardářů, což je o pět více než loni. Rozdíl mezi bohatými a chudými se bude v budoucnu pravděpodobně dále prohlubovat. Podíl 500 nejbohatších rodin v Rakousku na celkovém finančním majetku je v současné době 34 procent a do roku 2025 se očekává, že tento podíl vzroste na 36 %.

Hospodářská komora a odborová organizace ÖGB využily současný žebříček k tomu, aby znovu vyzvaly k zavedení milionářské daně. "Musíme snižovat chudobu a nemůžeme se dívat na to, jak bohatí lidé zvyšují svůj majetek bez zdanění. Milionářská daň je otázkou spravedlnosti, také stále více lidí ji tak vnímá a hlasitě ji požaduje," uvedla v páteční depeši prezidentka komory sociální demokratka Renate Anderlová. Organizace požadují progresivní sazbu daně od čistého jmění ve výši jednoho milionu eur. Při sazbách daně ve výši 0,5 až 1,5 procenta by bylo možné dosáhnout příjmů pro stát ve výši až 5 miliard eur, uvádí se v společném prohlášení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.