Richard Seemann: Putin se protancoval do Berlína

21.08.2018 7:34

Ruský prezident Vladimír Vladimirovič Putin potřeboval pouhých 90 minut k tomu, aby vstoupil do rakouské historie, jak poznamenal jeden z komentátorů „stylem hodné doby habsburské monarchie“.

Richard Seemann: Putin se protancoval do Berlína
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Zavítal na svatbu 53leté Karin Kneisslové šéfky rakouské diplomacie, nestraničky v barvách pravicových Svobodných, která se konala ve Štýrsku. Během svého pobytu na který přivezl pěvecký kubánský kozácký soubor, stačil novomanželům německy pogratulovat , s novomanželkou o rok staršího podnikatele zatančit a podepsat se na kapotu auta, kterou dostala jako svatební dar. Během jízdy z letiště do místa svatební slavnosti po dálnici A 9 jednal ve vozidle se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem doprovázený exmanželkou zesnulého prezidenta a bývalou velvyslankyní v Moskvě Margot Klestil-Löfflerovou. Pak se pozdravil nad skleničkou sektu i s šéfem koaličních Svobodných, vicekancléřem Heinzem Strachem a jeho náměstkem, prezidentským kandidátem ministrem Norbertem Hoferem.

Oficiálně rakouské ministerstvo zahraničí oznámilo, že šlo o soukromou cestu ruského prezidenta jako osobního hosta paní Kneisslové. Každý má právo osobně si pozvat hosty přičemž se nevylučuje, že na okraji svatby se mohou vést rozhovory s přítomnými hosty, praví se v jeho prohlášení. Šlo o odpověď na kritiku, že Rakousko, které v současné době předsedá Evropské unii se tím dopouští symbolicky špatného kroku, kdy zdůrazňuje mimořádné přátelské vztahy vůči Rusku v době kdy je kritizováno za zábor Krymu a podporu ukrajinských separatistů.

Vladimír Putin pak věnoval dvojnásobně delší dobu rozhovoru s německou spolkovou kancléřkou Angelu Merkelovou kam zavítal poté na její pozvání na vládní zámek Meseberg nedaleko Berlína. V úvodních slovech před zahájením rozhovorů oba státníci důrazně proklamovali, že Merkelová a Putin musí znovu silněji spolupracovat. Nutí je k tomu i často chaotické kroky pána Bílého domu ve Washingtonu. Tři desítky demonstrantů uvítalo nejvyšší státníky před zámkem. Jedni protestovali proti podpoře Putina režimu Bašára Assada, který zřejmě je v závěru vítězného tažení proti opozičním silám. Druzí představitele „Pro ruské iniciativy“ vyslovovali dík za jednání, které má nadějné mírové kroky. Po třech hodinách rozhovorů opustil Putin zámecký areál směrem na letiště odkud se vrátil do Moskvy. Žádná tisková konference se nekonala, takže jaký byl výsledek jednání se od jeho aktérů novináři nedozvěděli.

Vzhledem k tomu, že trvalo déle než se očekávalo, přesto že zřejmě nedošlo k žádným přehnaným přátelským gestům dalo jasný signál : Musíme a chceme spolupracovat ohledem na krize, které zachvacují svět. Především máme odpovědnost za mírový proces na Ukrajině již s ohledem na to, že Rusko je členem Rady bezpečnosti s právem veta. Obtížných problémů je celá řada zvláště na východní Ukrajině. Otevřená je stále otázka zdali by pomohl tento konflikt pomoci řešit i přítomnost modrých přileb OSN. Dohody však nebylo zatím dosaženo. Další je energetická politika kde přes protesty Washingtonu i Kyjeva obě země jsou odhodlány vybudovat společný přímý plynovod a Ukrajina nebyla vyšachována od přenosu energií směřujících do Evropy.

Pro Putina mají pak prvořadý význam ekonomické vztahy vůči Německu ohrožované různými sankcemi. Proto usiluje o jejich posílení , aby byly překonány těžkosti s tím pro Rusko spojené. Na straně druhé Merkelová má zase prvořadý zájem na vyřešení krize v Sýrii. Především, aby se zabránilo humanitární katastrofě , doprovázené miliony utečenců . Oba státníci přitom vyzvali k mezinárodní pomoci při obnovení země a tak umožnili návratu milionu Syřanů nejen z Evropy zpět do své vlasti, ale i z Turecka a Jordánska.

K řešení se proto považuje za důležité se setkávat a dosahovat společných dohod jak krizové problémy řešit. K tomu není nutné tak činit reprezentačními státními návštěvami ale především pracovními tak jak se stalo již na kcětnových jednání v Soči. O čem nyní přesně hovořili není záznam, protože vedli většinu jednání spolu mezi čtyřma očima. Putin ovládá dobře rodný jazky Merkelové a ta byla vítězkou ruské jazykové olympiády v bývalé NDR, kde sloužil jako pracovník KGB. Dnešní německý tisk vítá jednání a vidí v nich reálné východisko jak postupně řešit mírovým způsobem nahromaděné problémy. Konstatují že je chválihodné že kancléřka s Putinem diskutují o palčivých problémech, protože řadu z nich bez Moskvy nelze vyřešit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…