Richard Seemann: Složitější to měli restauratéři za přídělového hospodářství

02.11.2021 22:33 | Komentář

Zavedení vládního opatření v restauračních místnostech o zajištění bezinfekčnosti hostů je v porovnání s přídělovým systémem podstatně jednodušší. Vyžaduje od konzumentů pouhé předložení dokumentu o bezinfekčnosti nebo očkování . Personál restaurací to měl daleko složitější při lístkovém hospodářství. To bylo v českých zemích zavedené od 2. října 1939 a platilo až do 31.května 1953 kdy bylo zrušeno. Nebylo to však první, protože bylo v našich zemích zavedeno již v letech první světové války - až do roku 1921.

Richard Seemann: Složitější to měli restauratéři za přídělového hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní transparent pracujících v gastronomii

V praxi, kdy přišel host do restaurace, musel při objednávce předložit svůj přídělový lístek na potraviny. Obsluhující personál nejprve vyzbrojen nůžkami musel vystřihnout z tohoto dokumentu potřebnou dávku patřičných potravin a to podle udávaného množství surovin pro přípravu porce. Teprve poté mohl být host obsloužen a po konzumaci zaplatit. Lístky pak musel obsluhující vylepit na zvláštní archy, které byly porovnávány s množstvím použitých surovin při jejich přípravě, aby je nemohl zcizit. Samotné archy s výstřižky potravin pak byly důležitým dokumentem při objednávání surovin pro jednotlivé gastronomické podniky. Stejná pravidla platila i v maloobchodní síti, kde přídělové hospodářství kromě potravin se týkalo i textilu, bot i kuřiva. Zejména za války padělání lístků nebo podvodné jednání s nimi bylo okupačními úřady přísně trestáno a často posuzováno jako hrdelní zločin. V poválečné době bylo postupně zaváděno dvojí hospodářství - i bezlístkové, kde však v takových restauracích nebo obchodech byly ceny mnohonásobně vyšší.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Předškolní péče

Tvrdíte, že je předškolní péče dostupnější. To je sice částečně pravda, ALE. Myslíte, že je to vaše zásluha? Není to náhodou proto, že se rodí čím dál méně dětí? A pak dostupnější také není pro všechny. Vzniká sice řada soukromých školek, dětské skupiny apod., ale máte ponětí, kolik stojí? Proč na n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Vzdělání vůdců

15:57 Jan Campbell: Vzdělání vůdců

Na Západě a na Východě se výchovné a vzdělávací filozofie, praktiky a obsahy výrazně liší.