Richard Siemko: Uctili pravdu a lásku minutou ticha

03.01.2012 7:27

Předvánoční týden loňského roku se zapíše do našich dějin žel nesmazatelným písmem, neboť skupina opomíjených fandů V. Havla dostala příležitost se předvést jako ti, kteří se domnívají, že tímto svým postojem dávají všem najevo příslušnost k té správné straně. Jako kdyby chtěli tímto napravit své mlčení za komunistického režimu.

Richard Siemko: Uctili pravdu a lásku minutou ticha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plavba s květinami pro zesnulého Václava Havla

Jiní tak činili proto, že takové chování považují jako minimum k tomu, aby o nich bylo hovořeno dobře.

Relativita takových názorů  je narušována těmi, kteří říkají: „Uctít minutou ticha je hezká věc, ale větší úctu by jste mu vzdali tím, že by jste Havlův životní postoj přijali za svůj a žili podobně“. V tomto světle vypadá váš způsob úcty jako pokrytectví.

Mohli jsme se i setkat s názory mající svou podobnost se svatořečením, jako kdyby zásluhy V. Havla byly tak velké, že obhajují jeho vyhlášení symbolem boje za obnovu demokracie u nás.

Mnozí však víme, že demokracie není všelék na veškeré neduhy vládnutí, ale pouze z nouze ctnost, neboť člověk zatím nic lepšího nevymyslel. Bohužel velká skupina lidí si nechce přiznat následující skutečností vyplývající ze zkušenosti: Demokracie sice zavádí větší svobody, ale nenaučí člověka zodpovědnosti. To, co žel nastalo u nás, je odstrašující příklad pro ty, by chtěli zavádět demokratické svobody bez předchozí výchovy k zodpovědnosti za své činy. Například: sotva opustili Irák vojáci USA, byl tento den vyhlášen národním svátkem a dnem svobody.

Jak zkrachoval ideál „demokracie a svobody“ u nás, můžeme vidět na příkladu vládnoucí oligarchie a podivně zbohatnoucích jedinců, maximálně využívajících svobod a beztrestností, k uchvácení mocí a bohatství s ní spojené. Využívají veškerých výhod svého postavení k udržení status quo. Maximálně jsou ochotni na krátkou dobu opustit svá privilegovaná místa, svým do té doby naoko nesmiřitelným protivníkům, jen za tichý příslib nedotknutelností svého nabytého bohatství. S oblíbeným heslem, „přej a bude ti přáno“.

A nám, ostatním zbývajícím lidem žel nezbývá nic jiného, než bezmocně přihlížet, jak tito političtí zlatokopové „legálně“ rozkradli celé národní bohatství. Místo abychom nesmlouvavě vyžadovali plnění všech předvolebních a programových slibů, jen trpně přihlížíme, mlčíme a tím defakto schvalujeme výsměch politiků všem svým voličům.

Mnozí žel poklonkují této pseudodemokracii, domnívajíce se, že tímto svým postojem můžou získat šanci se do této skupiny včlenit. A jak můžeme sledovat i mezi blogery a diskutujícími tady na blogu, tito snílkové jsou nejhorlivějšími zastánci všeho, co tato vládnoucí oligarchie vypustí z úst.

V každé době a za každého režimu, byli vždy řiťolezci nejhorší karikaturou vládnoucí třídy, s tím, že byli k smíchu všem.

Vyšlo na blogi iDnes. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…