Robert Břešťan: Pro Babiše vymyslel Parky´s, teď s s Romanem Vaňkem rozjíždí vlastní vegetariánský fast-food

07.11.2015 14:20

Ředitel Kosteleckých uzenin Jan Hanuš s podporou popularizátora gastronomie Romana Vaňka založil nový vegetariánský fastfoodový řetězec. Plánuje desítky poboček i expanzi do Evropy.

Robert Břešťan: Pro Babiše vymyslel Parky´s, teď s s Romanem Vaňkem rozjíždí vlastní vegetariánský fast-food
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Po čtyřech letech strávených v pozici generálního ředitele Kosteleckých uzenin patřících do holdingu Agrofert Hanuš ke konci října z Babišova iméria odešel. A od masa se vydal zcela na opačnou stranu – k vegetariánské stravě.

Pod dohledem Romana Vaňka

„Myslím, že odcházím na vrcholu. I když rozhodnout se nebylo vůbec snadné, protože odejít z Agrofertu do nejistoty vlastního byznysu je velké riziko,“ připouští Hanuš.

Do vedení masokombinátu nastoupil v době, kdy byl podnik ve ztrátě přesahující 300 miliónů korun. „Firma je teď stabilizovaná a generuje zajímavé desítky miliónů korun zisku,“ říká.

12052412_1523223887968940_3686754384083289002_o

Jako investor v novém projektu Andrej Babiš nijak nefiguruje, ujišťuje Hanuš. Většinu v nové firmě má on sám, třicet procent pak společnost Prakul Production, v níž má podíl Roman Vaněk.

„Mám nad tím chuťový dohled. Myslím, že na trhu s vegetariánskými potravinami je díra a že se dá vařit zdravě a zároveň velmi chutně. Jde o koncept fast-foodu, ne restaurace,“ řekl pro HlídacíPes.org Vaněk s tím, že projekt je velmi ambiciózní.

Cílovým stavem je mít do pěti let v rámci Evropy přes dvěstě poboček, respektive provozoven různých formátů s nabídkou vegetariánských jídel, salátů či polévek.

První pobočku fastfoodu Vegg-Go otevřel už 16. září v obchodním centru Chodov, další přidal nedávno v Ústí nad Labem. Do konce roku plánuje další v Praze, v Ostravě a v Hradci Králové.

„Do dvou let chceme do Evropy. Už teď se mi ozvali zástupci velkých obchodních center ze Slovenska a Polska,“ říká Jan Hanuš. Podle něj obchodní centra hledají nové koncepty a možnosti, jak se odlišit a Vegg-Go je pro ně vítanou alternativou ke klasickým fastfoodům.

Změnu ve vnímání životního stylu vidí podle svých slov sám na sobě. „Svou roli hraje i zdraví. Postupně k vegetariánství asi mířím, protože po čtyřicítce se ukazuje, že životní styl maso – čokoláda – Red Bull má svá úskalí,“ říká.

Návratnost? Rok na pobočku

Na rozjezd vlastního podnikání dal dohromady investici v řádech jednotek miliónů. „Stavba jedné klasické jednotky vyjde do miliónu, výhodou je, že na místě nic nevaříme, nesmažíme, takže nepotřebujeme náročné technologie, klimatizaci a podobně. Návratnost máme spočítanou do roka na každou provozovnu,“ říká Hanuš.

Jídlo se nechává připravovat centrálně od izraelské společnosti Olive Food. „Spolu s nimi dáváme dohromady menu. Třeba jejich hummus je fantastický, jde nám o to, aby to celkově skvěle chutnalo. To byla vlastně i podmínka Romana Vaňka, aby do toho s námi šel. Ukazuje se, že to funguje. Trochu řehole je najít vhodný personál, který ten poctivý přístup promítne i do obsluhy,“ říká Hanuš.

Ten využil mimo jiné i své zkušenosti spojené s konceptem Parky´s, fast-foodu zaměřeného na hot-dogy patřícího pod Agrofert, jenž vymyslel a prosadil.

„Parky´s je taky jednoduchý koncept. Zatím není v černých číslech, ale brzy by už měl být. I když u toho já už nebudu,“ říká Hanuš.

EET vítám

Pokud jde o politický vlajkový projekt teď již bývalého šéfa – elektronickou evidenci tržeb – s tou podle svých slov žádný problém nemá. “Spíše to vítám.“ říká Jan Hanuš.

„Rozhodně je dobře eliminovat nepravosti a šedou ekonomiku, věřím, že trh se tím výrazně narovná a ukáže se, kdo má vlastně místo na slunci, aniž by podváděl. Na druhou stranu to řadu jídel v mnoha restauracích zdraží, což určitě nebude populární u spotřebitelů,“ dodává.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…