Robert Troška: Velká sláva v Praze na Staromáku - Mariánský sloup

14.08.2020 18:08

Připojuji se ke všem těm, kteří tuto sobotu 15. 8. 2020 oslaví žehnání Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze panem arcibiskupem Dominikem Dukou.

Robert Troška: Velká sláva v Praze na Staromáku - Mariánský sloup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panny Marie na vrcholku sloupu

Je mi jasné, že ne všichni budou mít možnost se osobně zúčastnit (je rozdíl nasednout na tramvaj v Praze nebo jet 150 km), ale vzpomeňte alespoň připomínkou nebo modlitbou, že po 102 letech Prahu znovu ochraňuje Panna Marie.

Harmonogram:
10:00 slavnostní mše v Týnském chrámu (jen pro pozvané z důvodu max. kapacity 500 lidí), přenášená obrazovkami
Okolo 12:00 Žehnání Mariánského sloupu arcibiskupem Dominikem Dukou, primasem českým

A ještě pár slov k pamětní listině (více ZDE), která má být uložena do Mariánského sloupu spolu s podpisy signatářů:

Je jasné, že některá jména signatářů mohou vyvolávat údiv nebo šokující překvapení pokud dotyční sympatizovali s komunisty, kteří jsou odpůrci Mariánského sloupu od samého počátku. Pro „liberální“ média to samozřejmě byla ideální pastva (přispěchali i s fotkami).

Ale pak bychom se měli také pohoršovat nad podivným spojenectvím údajně konzervativního senátora organizujícího protiakci s anarchisty majícími podporu v médiích a militantními protestanty.

Mně osobně přišel zajímavější samotný text pamětní listiny, který popisuje okolnosti vzniku a osobnosti spjaté s výstavbou Mariánského sloupu (výstavba sloupu na poděkování Panně Marii při obraně Karlova mostu Pražany před vpádem švédských vojsk v roce 1648).

Jen bych měl maličkou připomínku k samotnému závěru textu, kde se mluví o symbolu usmíření, vítězstvím lidskosti, tolerance, atd., ale dle mého chybí vyjmenování dvou klíčových symbolů, a to:

Symbolu víry
Symbolu ochrany

Každopádně si tuto velkou a slavnostní událost nenechme pokazit malichernostmi ve vztahu k neuvěřitelnému úspěchu, kdy se podařilo něco nemyslitelného, schválit a posléze i zrealizovat znovuobnovení jedinečného architektonického díla, Mariánského sloupu, triumfu pokory a mírumilovnosti reprezentované Pannou Marií.

Takže v sobotu na Staromáku!

Robert Troška
autor románu Mračna nad Evropou

(Kniha Mračna nad Evropou nyní v prodeji se superslevou ZDE, krátké video s ukázkami ZDE)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.