Rudolf Kučera: Komentář k situaci v ODS

17.01.2014 22:11

ODS byla dotlačena k nastávajícímu kongresu, na němž si musí zvolit nové, mladší vedení. Otázkou je, jak radikální bude personální obměna, aby jí uvěřili voliči, kteří ještě zbyli. Opticky to zatím nijak dobře nevypadá.

Rudolf Kučera: Komentář k situaci v ODS
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Na obrazovkách televize se zatím, což je ovšem zčásti logické, objevují spíše staré známé tváře, například europoslanec Zahradil, který symbolizuje Klausovu politiku vůči Evropské unii, Martin Kuba či Miroslava Němcová. Nové vedení ODS bude asi vypadat jinak. Zatím předpokládáme, že novým předsedou strany bude Petr Fiala, což by byla opravdu nová tvář, nezatížená minulostí ODS, která byla poražena v posledních parlamentních volbách.

Před ODS ovšem stojí daleko závažnější problémy. Především musí hledat vedle svých kmenových voličů také voliče nové a to v hojném počtu. Tradičně se opírala o střední vrstvy a pak také o vysloveně podnikatelské vrstvy. Ty z velké části ztratila kvůli nešťastné politice Nečasovy vlády, v níž dominoval ministr financí Kalousek. On byl vlastním hrobařem ODS, protože žádné skandály okolo jedné ženy a jejích podivných praktik, nemohly volebně potopit tak velkou stranu jako je ODS. Podívejte se například na ČSSD, kterou aféra okolo bývalého hejtmana Ratha nijak nepoškodila, spíše naopak.

Nečas Kalouskovi podléhal a voliči ODS ze středních vrstev viděli, že v něm žádného zastánce svých zájmů nemají. Proto si vyhlédli novou stranu Ano, které dali ve značné míře svůj hlas. Hlavním důvodem bylo, že v jejím čele stojí velký úspěšný podnikatel, který se navíc stane ministrem financí a na rozdíl od Kalouska nepřipustí zvyšování daní a bude i sociálně vnímavější. Protože v Ano je celá řada větších podnikatelů a další se hlásí, tady už ODS mnoho nezíská. Musí se proto orientovat na nové voličské vrstvy. Mezi ně například patří menší podnikatelé, kteří s obtížemi čelí velkým firmám, jako je Agrofert nebo velkým nákupním centrům. Ale mezi možné nové příznivce ODS mohou patřit i určité pravicové intelektuální vrstvy, které může přitáhnout Petr Fiala. A konečně lze očekávat, že po odchodu Karla Schwarzenberga z čela TOP 09 přejdou mnozí její členové k ODS. Celkově řečeno, po kongresu a obměně vedení by ODS měla začít hledat nové voliče a nedávnou neblahou minulost, včetně jejích představitelů, nechat za sebou. Ať se v ní nadále prohrabují jistí státní zástupci a vyšetřovatelé. Pokud se jim podaří některé tyto politické kauzy dostat před soud, nechť se tak stane. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…