Rudolf Kučera: Nedémonizujme prezidenta Zemana, prohrává a ztrácí nervy

30.08.2013 13:56

Česká poslanecká sněmovna se rozpustila a všichni se už zaměřují na nové volby. V televizi i jinde se nedávno objevovala dosti hloupá otázka, zda se už neujme praxe, kdy se sněmovna bude rozpouštět kdykoli se bude chtít zbavit vlády. Připomeňme si proto krátce, co se vlastně stalo.

Rudolf Kučera: Nedémonizujme prezidenta Zemana, prohrává a ztrácí nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nečasova vláda, která měla důvěru sněmovny, jak se opakovaně předtím prokázalo, sama podala demisi. To byl první krok - stávající vláda musí sama podat demisi. Druhý krok, prezident v souladu s ústavou, ale ne s parlamentem, jmenoval Rusnokovu vládu, která požádala sněmovnu o důvěru. Nedostala ji. To byl druhý krok, přestala existovat jakákoli vláda, která by měla důvěru. Přestala existovat i poslední parlamentní většina, tzv. stojednička. Potvrdilo se, že parlament se může rozpustit pouze z velmi vážných důvodů, mezi něž hlavně patří neexistence parlamentní většiny pro důvěru nějaké vládě.

Pro jedinou parlamentní většinu, která v té chvíli byla, bylo neúnosné, aby prezident prováděl další zdlouhavé taktizující sestavování vlády a pak se ještě eventuálně konal třetí pokus pod taktovkou paní Němcové. Velká parlamentní většina 140 hlasů se proto rozhodla navzdory prezidentu Zemanovi zamezit protahování krize a tím také jeho politických her a rychle dojít k novým volbám. To byl třetí krok. Jednotlivé kroky na sebe logicky navazovaly, nebyla tady žádná libovůle, žádné kdykoli. Rozpuštění sněmovny bylo posledním krokem v dosti výjimečné řadě. Otázka po nějaké častější praxi v tomto směru je tedy opravdu nesmyslná.

Druhým zásadním momentem v této souvislosti jsou opakované porážky prezidenta Zemana, které jeho vliv podstatně snížily. Po své přímé volbě začal razantně, jmenoval Rusnokovu vládu, jenže pak následovaly už jen neúspěchy. Do Rusnokovy vlády vstoupili pouze dva významnější, i když málo známí členové ČSSD, Marie Benešová a Martin Pecina. Vláda přes veškerou prezidentovu snahu nedostala důvěru a končí, s čímž souhlasí, což je podstatné, většina veřejnosti. Tím se vytrácí i prezidentův plán, že delší doba vlády premiéra Rusnoka vytvoří předpoklady pro parlamentní úspěch SPOZ, Zemanovy politické strany. Nyní to vypadá, že se ani nedostane do parlamentu. Vítězem všech těchto politických her je zatím předseda ČSSD Sobotka, jenž byl jako předseda potvrzen volebním lídrem ČSSD a pokud volby ČSSD vyhraje, stane se předsedou vlády a pan prezident bude muset své chování mírnit. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…