Rudolf Kučera: Současné dění zásadně ovlivní výsledek voleb

10.08.2013 14:11

Hlasování o důvěře Rusnokově vládě, nevyslovení důvěry a následné rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny byla zásadním vítězstvím parlamentarismu. Mnozí komentáři se přesto ptají, kdo vlastně vyhrál. Vyhrál politický princip, na němž je založena naprostá většina členských zemí Evropské unie.

Rudolf Kučera: Současné dění zásadně ovlivní výsledek voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rusnokova vláda důvěru nedostala

Proti parlamentu stál tentokrát prezident, zvolený také v demokratických přímých volbách, ale zastupující pouze individuální rozhodovací princip, jenž by v demokracii měl být vždy odkázán na spolupráci s parlamentem. Dokonce i všechny evropské monarchie jsou odkázány na spolupráci s parlamentem.

Prezident, jenž si tentokrát ve svém projevu v parlamentu nezvykle a netakticky pustil, jak se říká, ústa na špacír, především deklarovanou svou vazbou na jednoho státního zástupce a jeho plány na zavírání dalších politiků, utrpěl zásadní porážku. Zjevně počítal s tím, že politické strany budou pokračovat ve svém ponižujícím politikaření a on bude určovat na dlouhé měsíce politický vývoj u nás. Vyslovení nedůvěry jeho vládě a rozhodnutí o rozpuštění sněmovny mu vyrazilo otěže z rukou. Nyní budou rozhodovat občané a je dokonce možné, že se jim nebudou líbit jeho obhroublé mravy a arogantní postoj vůči ústavě a dají to pocítit jeho oblíbencům.

Dalším vítězem Velké středy na české politické scéně je ČSSD a její předseda Bohuslav Sobotka. Jevil se sice slabošsky, ale vyšlo mu to, budou předčasné volby, v nichž má jeho strana ještě větší naději na vítězství než doposud. A pokud se tak stane, Miloš Zeman se neodváží postavit si proti sobě většinu lídrů ČSSD a členské základny tím, že by jmenoval například M. Haška předsedou vlády. 

Prohrála také ODS díky opět novým zrádcům, kteří se sice objevili na poslední chvíli, ale přece. Především se i do budoucna poškodila tím, že se úporně brání novým volbám, ačkoli věděla a ví, že si to přeje velká většina veřejnosti, ale i poslanců parlamentu. To už v jejich očích nelze interpretovat jinak než jako strach o pozice. Opačně na tom bude TOP, která jako jediná jednala jednotně a vystoupení jejího předsedy, i když politologicky nepřesná, politickou váhu měla. Ještě zbývá některé příšerné postavy, jako například exministra Drábka, strčit někam do sklepa a s mírným optimismem se připravovat na volby. 

komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…