Rudolf Mládek: Schůzka G20 proběhla v režii Trumpa

02.12.2018 11:34

Když Trup koncem srpna letošního roku pohrozil, že Spojené státy odejdou ze Světové obchodní organizace (WTO), která mj. záměrně ignorovala dumpingovou politiku Číny, z ostatních zemí a z EU zvláště se ozýval pohrdlivý neveřejný smích. Dost hloupě.

Rudolf Mládek: Schůzka G20 proběhla v režii Trumpa
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Současné WTO je stejně tak špatná organizace jako je OSN, Světová zdravotnická organizace (WHO) a nebo tragičtí, jacísi novopašeráci Lékaři bez hranic. Pouze Spojené státy ale tlačí na požadované změny a speciálně Evropská komise těmto snahám hází klacky pod nohy a vše sabotujete. Stejně jako asi sabotovala dohody o Brexitu.

Poslední G20 ale potvrzuje shodu, že dojde k reorganizaci WTO, která by měla by měla být vůbec nejrozsáhlejší ve 24leté historii této organizace. Takže Trump měl pravdu a nebo sílu to prosadit. Jak tedy říkal Jan Werich: „Pravdu si futrujte kanónem.“

Ale kanóny by asi nestačily na velmoc, jakou je Čína. Přesto závěrečná večeře Spojených států a Číny, ze které se ozýval hlasitý potlesk od obou delegací, skončila oboustranným úspěch Spojených států i Číny. Zjednodušeně: Další cla nebudou, obchod se vzájemně vyrovná a boj proti drogám stoupne, neboť droga fentanyl bude označena jako kontrolovaná látka a Qualcomm, americký výrobce čipů, může čínské úřady opět požádat o fúzi.

Pohlavek za hloupost si z G20 odvážejí dvě smutné postavy a to Macron a Merkelová. Oba totiž žádali ruského prezidenta Putina, aby propustil zajaté ukrajinské námořníky. Putin jim odpověděl, že v demokracii o tom rozhoduje soud a šel. Macron si vysloužil i druhý, když si chtěl vyšlápnout na saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana, který jej ale ignoroval a šel se velmi přátelsky přivítat s již zmiňovaným Putinem. Ostatně to video oblétlo svět.

Politika Merkelové, Macrona a Junckera je neudržitelná jak ekonomicky, tak politicky. Je tak protievropská a protilidská, že jí zvoní už evidentní umíráček. Ale fanatici jsou ti nejhorší ve světě a do doby konce těchto fanatických politiků čeká Evropskou unii ještě hodně strádání. A pokud někdo problém řeší tak, že zakáže vánoční stromky, zakáže koledy a nebo vánoční trhy opevní betonem a ozbrojenými policisty, pak je dokazuje, jak jeho politika selhala.

Prý Evropa nebude stavět zdi. Jenomže staví opevněné bunkry. Jako za války. A tak to i politicky v EU vypadá a na G20 to podle toho i dopadlo. Podle not EU se nehraje a doufejme, že hrát nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.