Rudolf Polanecký: Ano, (s řepkou) bude líp

24.06.2014 20:30

Babišovo předvolební heslo společně s aktivitami souvisejícími s jeho firmou Agrofert dostává přesnějšího významu.

Rudolf Polanecký: Ano, (s řepkou) bude líp
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Vraťme se do roku 2010. Den před volbami přehlasovala poslanecká sněmovna prezidentovo veto ohledně navýšení podílu biosložek v palivech. Andrej Babiš se veřejně přiznal k cílenému lobbingu, protože měl značný zájem na tom, aby norma začala platit co nejdříve a dokonce se mu podařilo prosadit i vyšší podíl biosložek v palivech, než požadovala EU.

Vše se pochopitelně točí kolem peněz, respektive kolem dotací. Andrej Babiš si tímto zajistil příjem od státu ve výši okolo miliardy ročně, protože jeho Agrofert je největším producentem řepky v naší zemi. S odstupem času bylo kouzelné, když se o tři roky později Babiš v předvolební kampani oháněl tím, že jeho Agrofert odvádí státu na daních cca 800 milionů ročně a o dotacích, které od státu dostává, taktně pomlčel.

Jsme v roce 2014 a v EU probíhá boj o podíl biosložek v palivech na období 2015-20. EU po dlouhé době v roce 2012 konečně přišla na to, že biopaliva zatěžují životní prostředí více než klasické pohonné hmoty, tedy objevila věc, o které kritici mluvili dávno předtím a jejich názory byly EU de facto přehlíženy a zesměšňovány.

Již dlouhou dobu je známo, že jeden jediný litr biopaliv znamená náklady 1,1 litru klasických PHM, takže v důsledku dochází povinným používáním biopaliv k větším škodám na životním prostředí, než kdyby se dále používala neekologická paliva.

Původní plán EU byl do roku 2020 zvýšit podíl biosložek v PHM na 10 %, ale zjevně i kvůli tomu, že se pánové v Bruselu konečně probrali, nakonec došlo ke snížení tohoto záměru na 7 %, a to ještě pokud možno z jiných zdrojů než ze zemědělské půdy.

A Babiš oznámil, Houstone, máme problém. Jeho firma by zaznamenala značný finanční propad. Jenže jak se daří prosazovat zákony, které jsou ve svém dopadu výhodné pro Agrofert, jsme se už mohli přesvědčit na příkladu šéfa poslaneckého klubu ANO, který je zároveň v představenstvu Agrofertu. Vzhledem k tomu, že skončila státní podpora výstavby bioplynových stanic, jedna z firem holdingu Agrofert, která se zabývá jejich výstavbou, přišla o všechny zakázky. Šéf Babišových poslanců tedy bleskově předložil návrh zákona na obnovení státních dotací, čímž by se firma opět dostala k zakázkám na další stavby.

Prakticky totéž se děje i teď. Vláda, v níž má Babiš nemalé slovo, ba dokonce by se dalo říci, že faktickým premiérem je právě on, má plán na podporu biopaliv v letech 2015-20. Celkově vyplatí v těchto letech stát na podporu cca 11 a půl miliardy korun, přičemž Babišově Agrofertu připadne zhruba polovina této částky.

Zároveň by mělo dojít k uvalení spotřební daně na biopaliva. U bionafty 50 haléřů na litr a u etanolu dvacetník na litr. Daleko více zarážející je plán na navýšení plochy pro pěstování biopaliv. Uvědomme si, že v současné době je u nás podíl biosložek v PHM vyšší, než kolik EU požadovala. Přesto má do roku 2020 dojít k více než zdvojnásobení plochy, na které se dnes v Česku pěstují plodiny na výrobu biopaliv. Celková plocha, na které se pěstuje řepka, by se měla dostat v roce 2020 na rozlohu 380 tisíc hektarů.

Kdo bude mít prostředky na nákup dalších polí? Zcela zákonitě ten největší a nejbohatší. Dá se tedy očekávat, že Andrej Babiš už nebude vlastníkem jen poloviny plochy, na které se pěstuje řepka, ale minimálně dvou třetin. S tím ruku v ruce jdou příjmy ze státní podpory.

Nyní se ukazuje pravý význam hesla „Ano, bude líp“. Líp bude impériu pana Babiše, který se pak bude zase holedbat, kolik odvádí státu na daních, když mu stát na dotacích, které si nyní sám ve vládě odsouhlasí, vyplácí víc, než kolik činí jeho odvod.

Když jsem před volbami kritizoval fakt, že u Babiše dochází k velkému střetu zájmů, že se v jeho rukách soustřeďuje moc ekonomická, politická a mediální, byl jsem Babišovými příznivci slovně kamenován. Smutné je, že i kdyby si Babiš na vládě prosadil sebevětší výhody pro své impérium, stále se najde spousta lidí, kteří mu budou věřit, že to dělá pro dobro všech.

Omyl, o ostatní mu nikdy nešlo. Vždy mu šlo jen o jeho vlastní osobní prospěch. Ať už vstupoval do KSČ, ať už spolupracoval s StB a donášel na jiné lidi (viz vedené svazky StB, které slovenský ÚPN předložil u soudu), ať za velice prapodivných okolností získal Agrofert, či ať lobboval za vyšší podíl biopaliv v PHM.

Na plánu biosložek v palivech je to zcela jasně vidět. Jenže kdo vidět nechce, nevidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …