Stanislav A. Hošek: Dvě myšlenky k letošním prezidentským volbám v USA

24.11.2020 7:33

Považuji za vrchol cynické drzosti prohlašování, že Trump měl „sklapnout kufry“, uznat výsledek hlasování a odejít z Bílého domu. Za vyloženou sprostotu pak různé jeho zesměšňováni, že se chová jako trucovité děcko, a ne jako chlap a podobné mediální výkaly.

Stanislav A. Hošek: Dvě myšlenky k letošním prezidentským volbám v USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bílý dům

Všímám si totiž, že se tak vůči němu chovají v prvé řadě všichni ti, kdo v celých předešlých čtyřech letech fakticky neuznali výsledek minulých prezidentských voleb. Veškerou tu dlouhou dobu Trumpa osočovali z volebních manipulací a dokonce jej neustále vyšetřovali, sabotovali mu výkon prezidentské funkce, cenzurovali jeho názory a uvalili embargo na pozitivní informace o něm a jeho činnosti.

Pravá podstata povolební zuřivé nenávisti vůči Trumpovi kvůli tomu, že se zdráhá uznat výsledek hlasování je však zapotřebí hledat jinde. I když se s velkou pravděpodobností nepovede zvrátit výsledek voleb, činnost Trampových právníků způsobí mnohočetná zranění politické třídě USA. Za prvé znevěrohodní zvolení Bidena, takže doma i v zahraničí bude mít svízelnou pozici. Za druhé ještě důkladněji se prohloubí již tak silné rozdělení společnosti v zemi. Za třetí bude definitivně tak otřesen zastaralý volební systém země, že bez radikální změny se neobejde. Za čtvrté celý politický systém zastupitelské demokracie v USA bude znevěrohodněn v očích vlastních občanů. Za páté občanům země účinně zviditelní, kdo vlastně v zemi vládne. Za šesté nebývale poškodí prestiž Demokratické strany a je možné, že dokonce otřese důvěrou v systém dvou stran. Ale hlavně a zásadně. USA ve světě ztratí nimbus vzorové demokracie a je možné, že se na ně provalí, kde všude a jakým způsobem Spojené státy severoamerické, ovlivňovaly volby. To všechno je prakticky nenapravitelná ztráta důvěry v celou politickou třídu USA jak doma, tak na mezinárodním poli. Tolik k současnému chování Demokratů.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Republikáni ale na tom nejsou nikterak lépe. Hlavní chybou Trumpa, jeho volebního týmu a celé Republikánské strany bylo, že umožnila korespondenční hlasování a když už, že se na něho důkladně nepřipravila. Tento naprosto nový a ve velkém měřítku dosud neprováděný způsob totiž mnohonásobně zvětšuje prostor na manipulace nejen ve volební místnosti při sčítávání hlasů, ale na celé trase od voliče po centrální sčítací počítačový systém. Nejhorší totiž je, že některé z těchto manipulací jsou v současném nastavení systému neprokazatelné, takže chybí-li důkaz o podvodu, hlasovací lístek je platný.

Aktivita Trumpových právníků je sice záslužná, leč příliš pozdní. Současné výsledky jenom těžko ovlivní. Snad jenom pomůže vytvořit systém, který v budoucnosti nebude mít tak široké pole pro manipulace. Dá se mimo jiné totiž předpokládat, že soudy budou rozhodovat podle stranické příslušnosti, ba dokonce osobních preferencí soudců. V informační blokádě vůči Trumpovi se veřejnost asi nikdy ani nedoví reálný stav právního odporu Trumpova týmu. Možná, leč velice pozdě, se doví o reálné hloubce všech manipulací a podvodů, ale to bude tak asi všechno

Tristní je i doprovodná aktivita Trumpových „fanoušků“. Myslím tím videa, která byla následně jako pochybná stažena ze sítě. Neustále měněné „zaručené zprávy“ o připravenosti Trumpova týmu na podvody, jakým bylo údajné označování korespondenčních lístků. S velkou pompu odhalované získání nezpochybnitelných důkazů o manipulativních počítačových programech ve sčítacím centru a podobné. Vnímám je všechny spíše jako zoufalá přání aktérů, než reálné události.

Jedno je už dneska jisté. Současní přední aktivisté obou politických stran, čti nejvyšší představitelé celé politické třídy v zemi, nebývale poškodili renomé USA ve světě. Nechtěně svým občanům prozradili skutečný vliv „deep state“ na politiku v zemi. Odhalili perverzní praxi zasahování USA do voleb v jiných zemích. A pro samotného Trumpa se poněkud absurdně zvrtla jeho politika „America First“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…