Stanislav Brunclík: Politický „hurá“ styl tažení proti hazardu narazil

03.07.2015 12:48 | Zprávy

Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, které zbrklý postup státu a samospráv proti hernímu průmyslu výrazně omezuje. Konstatuje, že určitý postup státu vůči provozovatelům herního průmyslu může omezovat právo na vlastnictví, či volný pohyb služeb. Tedy předpisy, které patří k základním principům Evropského práva.

Stanislav Brunclík: Politický „hurá“ styl tažení proti hazardu narazil
Foto: archiv
Popisek: Stanislav Brunclík

Nález evropských soudců vychází ze sporu několika maďarských loterních společností a Maďarským státem. Tamní vláda postupuje v posledních letech podobně jako politici u nás. Prudce v tomto odvětví zvýšila daně a bez jasného konceptu ruší jednotlivé provozovny. Podle nálezu Evropského soudního dvora postupuje Maďarsko protiprávně a jeho daňové poplatníky to může přijít draho.

„Rozsudek přitom neříká nic překvapivého. Když to převedeme do běžné mluvy: není možné ze dne na den někomu zrušit podnikání, protože to naráží na základní principy právního prostředí. Není možné, aby stát na jedné straně rušil kamenné provozovny a zároveň povoloval on-line casina, to je jasné omezování podnikání,“ komentuje rozsudek zástupce Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

Evropský soudní dvůr přitom neupírá právo jednotlivým vládám a samosprávě k regulaci tohoto podnikatelského prostředí. Musí to mít ovšem jasná pravidla. Podle rozsudku nelze zavírání jednotlivých heren a casin zdůvodňovat ochranou společnosti před negativními vlivy a závislostmi za situace, kdy stát toleruje stejnou nabídku služeb poskytovanou on-line.

„Jde jednoduše o to, co říkáme celou dobu. Regulace ano. Podivné vybírání adres, kde může stát herna či casino, a na druhé straně zavírání provozoven škrtnutím pera, jednoznačně ne. To je postup, který slouží jednotlivcům, ale rozhodně ne podnikatelskému prostředí a veřejnému zájmu,“ konstatuje Andrej Čírtek.

Velký problém: Praha

Výrazný problém s aktuální judikaturou Evropského soudního dvora by mohla mít zejména Praha, která se nyní projednává na Magistrátu hlavního města novou vyhlášku omezující prostor pro kamenné provozovny herního průmyslu. Podle pracovní verze vyhlášky má na území Prahy plošně zaniknout třetina provozoven. Jejich počet přitom za posledních osm let kles v Praze z 1422 míst na 313. Podle nové vyhlášky by měl počet adres klesnout na číslo 179.

„Nejde přitom o počet, ale o způsob jakým se k těm číslům došlo. Při posledním projednávání vyhlášky se ukázalo, že mají být zakázány provozovny, které splňují veškeré zákonné podmínky,“ upozorňuje Andrej Čírtek.

Evropský soudní dvůr navíc konstatuje, že pokud podnikatel nedostane přiměřeně dlouhý čas k tomu, aby se zákazu podnikání přizpůsobil, má jednoznačné právo na náhradu škody. Velmi důležitá tak bude pro veřejné rozpočty hlavního města a jednotlivých částí práce magistrátní komise, která v současné době mapuje jednotlivé provozovny a skutečné problémy. Pražští zastupitelé by tam měli mít na podzim v rukou zcela nové podklady pro rozhodnutí a v potaz zřejmě budou muset vzít i judikát ESD.

Ten přitom pravděpodobně i tak spustí sérii žalob jednotlivých provozovatelů na domácí půdě proti Českému státu. Soudci ESD to totiž v rozsudku výslovně doporučují.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Liberty Ostrava? Znárodnit!

8:55 Vladimír Ustyanovič: Liberty Ostrava? Znárodnit!

Kdo je majitelem ostravské huti Liberty Ostrava? Sanjeev Gupta, britský podnikatel indického původu.…