Stanislav Kliment: Český Němec vraždil v okupovaném Polsku, oběti mají muzeum

21.03.2016 14:42

Polský prezident Andrzej Duda v obci Marková v Podkarpatském vojvodství otevřel muzeum polské rodiny Ulmanových, která byla vyvražděna za ukrývání Židů. „Podívejte se jak umírají polské svině, které schovávaly Židy,“ křičel při střelbě ze samopalu český volksdeutsch Joseph Kokott. Před zraky šesti dětí byl nejdříve zastřelen Józef Ulm a jeho žena Viktorie, jež byla v devátém měsíci těhotenství a v průběhu vraždy začala rodit, poté byly zavražděny i děti.

Stanislav Kliment: Český Němec vraždil v okupovaném Polsku, oběti mají muzeum
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Eskadra smrti povraždila také osm lidí ze dvou židovských rodin, které se u Ulmových schovávaly. Akce proběhla na základě udání policisty ukrajinského původu, který údajně jednal z majetkových pohnutek. Český Němec Kokott byl po válce souzen v Řešově.

Uložený trest smrti mu byl změněn na doživotí, zemřel ve vězení v roce 1980. Velitel eskadry, poručík Eilert Dieken, byl po válce policistou v Essenu ve Spolkové republice Německo. Muzeum je vnímáno také jako připomínka Poláků, kteří za II. světové války pomáhali svým židovským spoluobčanům. Více než šest a půl tisíce jich bylo oceněno izraelským titulem Spravedlivý mezi národy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…