Stanislav Kliment: Na Ukrajině se zřejmě kšeftuje s potravinovou humanitární pomocí

07.06.2015 14:59

V ukrajinském Novojavorovsku ve Lovské oblasti se v obchodu s potravinami v ulici Stephana Bandery objevily těstoviny z polské humanitární pomoci. O případu píše mimo jiné Komsomolská pravda Ukrajiny. Nezákonným prodejem humanitární pomoci se již zabývá policie.

Stanislav Kliment: Na Ukrajině se zřejmě kšeftuje s potravinovou humanitární pomocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Na balení těstovin o váze 0,8 kg je nálepka „Operativní program potravinové pomoci 2014 – 2020“ a „Není určeno k prodeji“. Takovéto těstoviny jsou v Polsku distribuovány chudým, na Ukrajinu je Polsko poslalo pro vládní jednotky působící v tzv. antiteroristické operaci Kyjeva proti Donbasu. Majitel obchodu tvrdí, že do prodeje přišlo pouze jedno balení těstovin a o prodej ho prý požádala žena, která nutně potřebovala peníze.

Obchodník těstoviny prodával za 9,5 hřivny. Racionální posuzovatel případu nad vysvětlením zapochybuje, jestliže připomeneme, že současný kurz je jedna hřivna rovná se 1,1550 české koruny. Policie vyšetřuje, jak se žena mohla k balení těstovin dostat.

Mohl je prý z oblasti probíhající „antiteroristické“ operace přivézt její syn nebo jiný známý. K širšímu prodeji potravin z humanitární pomoci prý nedošlo. Podle portálu Vesti si ale občané Novojavorovska stěžují, že nejde o první případ, kdy se v obchodech objevily. Případ je výzvou Evropské unii i jednotlivým státům, aby se zajímaly o to, kde končí finanční prostředky poskytované Ukrajině.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.