Stanislav Kliment: Směr by vyhrál drtivě, absolutní většinu ale nemá

24.11.2015 12:28

Pokud by se slovenské parlamentní volby konaly tento víkend, jejich jednoznačným vítězem by byla strana premiéra Roberta Fica. Podle průzkumu agentury Polis Slovakia by Směr podpořilo 40,1 procenta voličů. Uvedly to slovenské zpravodajské portály.

Stanislav Kliment: Směr by vyhrál drtivě, absolutní většinu ale nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Na druhém místě by skončila strana Síť se ziskem 12,6 procenta a třetí nejsilnější stranou v Národní radě Slovenské republiky by byla Slovenská národní strana, které průzkum dává 8,5 procenta hlasů. Do slovenského parlamentu by se ještě dostalo strana Most-Híd - 7,8 procenta, Křesťansko-demokratické hnuí - 7,7 procenta a Strana maďarské komunity - 5,3 procenta. Ficův Směr by měl v Národní radě SR 73 poslanců a potřeboval by tedy koaličního partnera, k absolutní většině mu totiž chybí 3 poslanci. Je zřejmé, že by si mohl vybírat mezi křesťanskými demokraty nebo národní stranou.

Průzkumy ovlivňují i seskupování na pravé straně politického spektra. Blíží se zřejmě konec koalice uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a strany NOVA, která by nepřekročila ziskem 6,6 procenta kvórum pro zisk poslaneckých mandátů. Rozpad naznačuje šéf parlamentního OLNO Igor Matovič. Brány parlamentu by zůstaly zavřeny před liberály ze strany Svoboda a Solidarita a nijak překvapivě i před bývalou vládní SDKÚ-DS. Hypotetických voleb by se zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů, 16 procent deklarovalo, že k volbám by nešlo a 24 procent nebylo rozhodnuto, které straně by dalo hlas.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla