Štěpán Forgač: I naše demokracie je nesmysl

10.01.2014 18:05

„Naše demokracie je nesmysl“ je výrok profesora Daudta pokládaného za nestora holandské politické vědy. S jeho výrokem souhlasí i jeho kolegové z Holandska a nejen z něho (více viz. Přímá demokracie od autorů Jose Verhulsta a Arjen Nijeboera str. 7. a 8. z r. 2007).

Štěpán Forgač: I naše demokracie je nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

Je tragikomické poslouchat blábolení hlav pomazaných i nepomazaných, hlavně však popletených a zmatených, ale i manipulátorských o naší demokracii, o jejím ohrožení a nutnosti ji bránit. Obávat se ohrožení či ztráty demokracie je absurdní. Nelze se bát ztráty něčeho co tu není a nemůže být jednoduše proto,že nejsme svobodni.

O jakou svobodu jde? O svobodu seberegulace legálních územních společenství.

Definoval bych ji takto: „ Svoboda legálního územního společenství spočívá v možnosti jeho seberegulace“, včetně podnikatelské.

Právo na seberegulaci legálních územních společenství v Listině základních práv a svobod chybí. Bez jeho legalizace nemůže být společnost demokratická. Demokracie je totiž praktickým uplatňováním tohoto práva.

Pokud pochopíme, že demokracie je realizací svobody seberegulace legálních územních společenství, pochopíme, že naše současná demokracie je nesmysl, že žijeme v pouhém kapitalismu. To je dobré východisko k zásadní společenské změně.

Naše svoboda čeká na osvobození! Dočká se ho?

 

Legálním územním společenstvím rozuměj:obyvatelé domu, ulice,  

místní části, čtvrtě, městské části, obce, města, regionu, kraje, země.

    

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…