Štěpán Křeček: Cena benzínu a nafty mírně roste. Sankce na Írán mohou zvýšit cenu ropy na 80 dolarů za barel

09.08.2018 11:01

V uplynulém týdnu došlo k růstu ceny benzínu, který se aktuálně prodává za 33,34 koruny. Cena nafty rostla jen mírně a její průměrná cena dosahuje hodnoty 32,48 koruny.

Štěpán Křeček: Cena benzínu a nafty mírně roste. Sankce na Írán mohou zvýšit cenu ropy na 80 dolarů za barel
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V příštím týdnu nelze očekávat prudké výkyvy v cenách pohonných hmot a bude docházet pouze ke zdražování v řádu haléřů. Růst cen benzínu a nafty bude reagovat na mírný růst ceny ropy a relativně slabý kurz koruny vůči dolaru.

Na světových trzích s ropou jsme si v uplynulém týdnu mohli všimnout růstu cen. Zatímco před týdnem se ropa Brent blížila k úrovni 72 dolarů za barel, její současná cena se pohybuje nad úrovní 74 dolarů za barel. Podobný vývoj zaznamenala i ropa WTI, která za týden zdražila přibližně o 1 dolar za barel.

V uplynulém týdnu došlo k oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Aktuálně se dolar prodává za 22,08 koruny, což je přibližně o 1 procento slabší kurz než před týdnem. Oslabování kurzu koruny prodražuje nákup pohonných hmot, které do České republiky dovážíme.

Obchodníci s ropou se v posledních dnech zaměřují na situaci v Íránu. Ministr íránského ropného průmyslu Bijan Zangeneh uvažuje o svolání mimořádné schůze kartelu OPEC, kde chce řešit těžební limity. Lze však předpokládat, že by se na případné schůzce ropného kartelu řešila i situace kolem sankcí na Írán a hrozba blokace vývozu ropy z Perského zálivu.

Írán je v současnosti třetím největším producentem ropy v kartelu OPEC. Trhy předpokládají, že po uplatnění amerických sankcí klesne vývoz íránské ropy do konce roku o 1 milion barelů denně, což by mohlo cenu ropy vrátit nad úroveň 80 dolarů za barel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…