Štěpán Křeček: Cena ropy se přehoupla přes 81 dolarů za barel. Pohonné hmoty zdraží

27.09.2018 7:33

V souladu s naším předchozím komentářem se ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pohybovaly jen mírně a v zásadě stagnovaly. Ceny benzínu a nafty se udržují poblíž čtyřletých maxim. V následujícím týdnu lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou reflektovat vyšší cenu ropy a mírně vzrostou.

Štěpán Křeček: Cena ropy se přehoupla přes 81 dolarů za barel. Pohonné hmoty zdraží
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Cena ropy Brent se aktuálně obchoduje nad úrovní 81 dolarů za barel, což je nejvíce od konce roku 2014. Vysoké ceny ropy příliš nezmírní ani vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Česká národní banka sice dnes zvýšila úrokové sazby, nicméně podobný krok udělá i Americká centrální banka. Výsledný kurz koruny vůči dolaru se tak bude korigovat jen mírně, což nebude stačit ke snížení cen dovážené ropy a pohonných hmot.

Na trzích s ropou se začíná mluvit o situaci, která nastala před jedenácti lety. Tehdy se ropa obchodovala kolem úrovně 80 dolarů za barel a následně během deseti měsíců vzrostla na historické maximum 146 dolarů za barel. Ceny z minulosti samozřejmě nemusí být vodítkem pro budoucnost, ale minimálně současná fáze hospodářského cyklu nahrává spekulacím, že cena ropy dál poroste.

Cena ropy je ovlivňována politickým vývojem na Blízkém východě, kde Spojené státy stupňují sankce na Írán. Proti tomu včera vystoupil francouzský prezident Macron, který za vysokými cenami ropy vidí politiku Donalda Trumpa. Současné situace se snaží využít kartel OPEC, který odmítá navyšovat těžbu ropy, čímž tlačí na další růst cen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…