Štěpán Křeček: Ceny pohonných hmot opět vzrostly. Řidiči budou muset sáhnout hlouběji do peněženek

30.05.2019 8:29

Komentář k vývoji cen pohonných hmot a ropy.

Štěpán Křeček: Ceny pohonných hmot opět vzrostly. Řidiči budou muset sáhnout hlouběji do peněženek
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V uplynulém týdnu docházelo k růstu cen pohonných hmot. Ceny na čerpacích stanicích reagovaly na oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Za jeden dolar lze aktuálně získat 23,18 koruny, což je o 77 haléřů více než před rokem. Oslabování koruny by mohlo pokračovat i v následujících měsících. Mnozí investoři se domnívají, že otevřená česká ekonomika bude jednou z obětí obchodních válek, což se podepisuje na kurzu naší měny. V důsledku tohoto vývoje prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy a ropných produktů.

Cena ropy je jednou z dalších obětí obchodních válek. Investoři se obávají, že omezování obchodu mezi Spojenými státy a Čínou sníží poptávku po ropě, což se projevuje propadem ceny. Ropa Brent se aktuálně obchoduje poblíž 69 dolarů za barel, což je o 3 dolary za barel méně než před týdnem. Přestože však cena ropy klesá, slabý kurz koruny brání poklesu cen na čerpacích stanicích v České republice. Současný vývoj bude přetrvávat i na začátku června, takže řidiči si na zlevňování pohonných hmot budou muset počkat.

K poklesu ceny ropy přispívá zhoršující se ekonomická situace v Číně. Na druhé straně výkyvům v ceně ropy směrem dolů brání pokračující omezování dodávek kartelu OPEC. Zástupci kartelu OPEC se 25. června sejdou se svými spojenci včetně Ruska a budou jednat o dalším možném omezování těžby. Propadu ceny ropy brání rovněž sankce Spojených stát na Írán a Venezuelu. Bolívarovská republika Venezuela navíc trpí děsivými problémy. Tamní ekonomika v loňském roce klesla o 22,5 procenta při nepředstavitelné inflaci 130 060 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…