Štěpán Křeček: Česká ekonomika dohání průměr Evropské unie

07.03.2018 15:40

Již na počátku 20. let tohoto století by se Česká republika mohla stát zemí, jejíž hrubý domácí produkt přepočtený na jednoho obyvatele bude nad průměrem Evropské unie. Definitivně se tak v hospodářské oblasti vyrovnáme s odkazem centrálního plánování, který zbrzdil vývoj naší ekonomiky.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika dohání průměr Evropské unie
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Rok 2017 byl pro ekonomiku Evropské unie příznivý a ve znamení růstu. Přesto stále v jižních zemích Evropské unie přetrvává vysoká nezaměstnanost a zadluženost. Rozdíly mezi severním a jižním křídlem Evropské unie jsou nadále propastné,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu rostl v uplynulém roce hrubý domácí produkt eurozóny o 2,3 % a celé evropské unie o 2,4 %. Země platící eurem i ostatní země Evropské unie tak v průměru rostly podstatně pomaleji než Česká republika, která v roce 2017 rostla tempem 4,5 %.

Díky vysokému růstu ekonomiky se České republice daří dohánět vyspělé země západní Evropy. Zatím se sice v ukazateli hrubého domácího produktu přepočteného na obyvatele stále nacházíme pod průměrem Evropské unie, nicméně od roku 2012 v tomto ukazateli stoupáme a již za pár let bychom se mohli dotáhnout na unijní průměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…