Štěpán Křeček: Česká ekonomika v roce 2018 vzrostla o tři procenta

15.02.2019 21:35

Podle odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v roce 2018 o 3,0 procenta. Průměrný růst hrubého domácího produktu od vzniku České republiky do roku 2017 činil 2,6 procenta.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika v roce 2018 vzrostla o tři procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Současné tempo hospodářského růstu tak můžeme označit jako mírně nadprůměrné. Dobré výsledky přineslo 4. čtvrtletí loňského roku, kdy hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 2,9 procenta, což bylo více, než činil odhad BH Securities.

„Růst české ekonomiky se opírá o vysokou zaměstnanost, která v loňském roce vzrostla o 1,6 procenta. Vyššího hrubého domácího produktu však nedosahujeme pouze růstem pracovní síly. Důležitou roli hraje vyšší produktivita práce, které dosahujeme díky rozsáhlým investicím,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přes dobré výsledky v závěru loňského roku je patrné, že česká ekonomika v roce 2018 zpomalila tempo svého růstu. V porovnání se zeměmi Visegrádu roste hrubý domácí produkt v České republice nejpomaleji. Doplácíme tak na silnou provázanost s německou ekonomikou, která výrazně zpomaluje a v posledních dvou čtvrtletích se jen těsně nedostala do recese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …