Štěpán Křeček: České ekonomice se dařilo lépe, než jsme si mysleli

30.11.2018 13:17

„Růst české ekonomiky je provázán s vysokou mírou zaměstnanosti. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v ekonomice zaměstnáno 5 432 tisíc osob, což představuje meziroční nárůst o 1,2 procenta. V případě, že by tuzemská ekonomika nenarážela na nedostatek pracovních sil, bylo by možné zvýšit tempo hospodářského růstu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: České ekonomice se dařilo lépe, než jsme si mysleli
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Vysoká spotřeba domácností a vlády má pro budoucí rozvoj hospodářství menší význam než investice. Chceme-li zvýšit konkurenceschopnost naší ekonomiky musíme udržet současnou úroveň investiční aktivity, která nesmí polevit v případě klesajícího tempa hospodářského růstu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu zvýšil meziroční růst hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí 2018 z úrovně 2,3 procenta na 2,4 procenta. Růstu české ekonomiky byl založen na investicích a spotřebě domácností i vládních institucí. Oproti vývoji v roce 2017 dochází k citelnému zpomalení tempa hospodářského růstu. Na vině je kromě vyšší srovnávací základny z předchozího roku i posun hospodářství do závěrečné fáze ekonomického cyklu. Růst úrokových sazeb bude postupně zpomalovat tempo růstu hrubého domácího produktu, což bude mít negativní vliv na hospodaření domácností, firem i státu.

Odvětví výroby dopravních prostředků zaznamenalo pokles hrubé přidané hodnoty. Poptávkovou stranu ekonomiky táhnou domácnosti, jejichž výdaje na konečnou spotřebu meziročně vzrostly o 3,1 procenta. Lidé si mohou dovolit navyšovat svou spotřebu díky vysoké zaměstnanosti a meziročnímu růstu objemu mzdových nákladů o 9,4 procenta. Poptávku zvyšují i investiční výdaje, které se zaměřují na budování staveb a nákupy strojního vybavení i duševního vlastnictví. Tvorba hrubého fixního kapitálu meziročně vzrostla o 9,3 procenta, což umožňuje navyšovat produktivitu práce v tuzemském hospodářství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…