Štěpán Křeček: Čínská ekonomika zažila nejhorší chvíle od smrti Mao Ce-tunga

18.04.2020 16:43

„Čína podle dostupných dat zažila největší propad hospodářství od období vlády Mao Ce-tunga, jehož ekonomické reformy vedly k smrti desítek milionů lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Čínská ekonomika zažila nejhorší chvíle od smrti Mao Ce-tunga
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Hrubý domácí produkt Čínské lidové republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl v meziročním vyjádření o 6,8 procenta. Jednalo se o první pokles čínské ekonomiky od roku 1992, kdy byla poprvé zveřejněna oficiální čtvrtletní data. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o 6,0 procenta.

Druhá největší ekonomika na světě čelí vážným hospodářským problémům. Pandemie koronaviru výrazně snížila poptávku v globální ekonomice. Čína proto nemá odbyt pro své výrobky na světových trzích. V důsledku tohoto vývoje Číňané přichází o práci a snižují svou osobní spotřebu. To vede k poklesu domácí poptávky, což prohlubuje negativní ekonomickou spirálu.

Čínská vláda na situaci reaguje výraznými daňovými úlevami a dalšími stimulačními opatřeními. Díky tomu by mohlo dojít ke zlepšit situaci v dalších čtvrtletích letošního roku. To ve svém vyjádření potvrdil mluvčí statistického úřadu Mao Shengyong, který očekává, že ekonomická výkonnost Číny ve druhém čtvrtletí bude mnohem lepší než v prvním čtvrtletí.

Čínská ekonomika za celý loňský rok vzrostla o 6,1 procenta, což bylo nejpomalejší tempo růstu od roku 1990. Tehdy čínská ekonomika vzrostla o 3,9 procenta. Na počátku devadesátých let minulého století byla Čína trestána mezinárodními sankcemi za potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, což vedlo k ekonomickému zpomalení země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …