Štěpán Křeček: Eurozóna má 3krát vyšší nezaměstnanost než Česká republika

01.12.2017 11:33

Míra nezaměstnanosti v eurozóně dosáhla úrovně 8,8 %. To je podstatně více než v České republice, kde podle podobné metodiky dosahujeme úrovně 2,6 %.

Štěpán Křeček: Eurozóna má 3krát vyšší nezaměstnanost než Česká republika
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„V eurozóně jsou navíc obvyklé částečné pracovní úvazky, které konečné výsledky zkreslují. Lidé pracující na částečný úvazek nejsou bráni jako nezaměstnaní. Přesto v porovnání se zaměstnanci pracujícími na plný úvazek jsou podstatně méně vytíženi. Kdybychom nezaměstnanost v eurozóně přepočetli na plné pracovní úvazky, rázem by tamní míra nezaměstnanosti výrazně vzrostla,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přestože lidé v západní Evropě jsou zvyklí migrovat za prací, úvahy o zaměstnání v České republice jsou spíše výjimečné. To je dáno výrazně nižší úrovní tuzemských mezd. Česká republika se může spoléhat pouze na migraci pracujících z východní Evropy. Naše země je populární pro Slováky, Poláky a Ukrajince,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…