Štěpán Křeček: Evropské unii hrozí dluhová krize

30.05.2018 13:13

„Přestože prožíváme dlouhodobý ekonomický růst, finanční situace jižního křídla Evropské unie je kritická. V Itálii hrozí propuknutí dluhové krize, která se dominovým efektem může přenést do dalších států,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Evropské unii hrozí dluhová krize
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Relativní zadlužení Evropské unie klesá a začíná se přibližovat k 80 procentům hrubého domácího produktu. Přesto v unii existují státy, které se potácí nad propastí dluhové krize. Alarmující je situace v Itálii, kde veřejný dluh přesahuje úroveň 130 procent hrubého domácího produktu. Nejistota kolem budoucí vlády a snaha klíčových politických stran navyšovat vládní výdaje znepokojuje trhy, což se odráží v razantním růstu úrokových sazeb na italských dluhopisech.

Aktuálně se desetileté italské dluhopisy prodávají s úrokovou sazbou 3,0 procenta. Před třemi měsíci se přitom daly pořídit se sazbou 1,7 procenta. Ještě dramatičtější situace je u dvouletých dluhopisů, kde za poslední čtvrtletí poskočila úroková sazba ze záporné úrovně -0,3 procenta až na 2,6 procenta. Strmě rostoucí úrokové sazby přitom prodražují financování dluhu, který dosahuje astronomických 2,3 bilionu eur. Investoři vyhodnocují italské dluhopisy jako rizikové a klesající poptávka může způsobit propuknutí dluhové krize.

V případě kolapsu Itálie se problémy začnou přenášet do dalších států Evropské unie. Silně ohrožené je Španělsko, které se taktéž zmítá v politické krizi. Problémy však může mít i Portugalsko a Francie. Samostatnou kapitolou je situace v Řecku, jehož dluh se pohybuje kolem 180 procent hrubého domácího produktu. Evropská unie tak není daleko od propuknutí dluhové krize. Paradoxně se tak děje v situaci dlouhodobého hospodářského růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…