Štěpán Křeček: Inflace se drží nad svým cílem

09.11.2018 16:58

„Lidem narůstají náklady, které lze jen obtížně omezit. Týká se to především bydlení a energií. Nejhůře jsou na tom lidé, kteří bydlí v nájmu, topí na elektřinu a mají vysokou spotřebu pohonných hmot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace se drží nad svým cílem
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Inflace se již půl roku drží nad svým cílem. V říjnu však došlo ke zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen na 2,2 procenta. Zpomalení meziročního růstu cen nastalo v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Nadále však rostly ceny jogurtů o 3,9 procenta a zeleniny o 10,3 procenta. U alkoholických nápojů si můžeme všimnout výrazného růstu cen piva o 4,1 procenta, což je způsobeno špatnou úrodou chmele a obilovin.

Nejvyšší vliv na meziroční růst cenové hladiny měl oddíl bydlení, kde rostly ceny nájemného o 3,4 procenta a elektřiny o 5,6 procenta. Vliv na růst cenové hladiny mel i oddíl dopravy, kde došlo k nárůstu cen pohonných hmot a olejů o 12,2 procenta. Výrazně narůstaly i ceny některých služeb. Například finanční služby podražily o 4,3 procenta a pojištění dokonce o 6,0 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…